REAKCIJA

HNS: Projekat Južne interkonekcije strateški energetski pravac hrvatskog naroda i BiH

Iz HNS BiH istaklu su, kako kažu i potpunu opredijeljenost za jačanje energetske diverzifikacije i sigurnosti BiH

Arhiv

D. H.

24.6.2023

Hrvatski narodni sabor (HNS) reagirao je na kritike američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija na račun Dragana Čovića zbog njegovog odnosa prema pitanju plinovoda Južna interkonekcija.

Zadovoljstvo zbog brze uspostave vlasti

Iz HNS-a tvrde da su unergetska sigurnost BiH i opredijeljenost HNS-a BiH prema euroatlantskim integracijama trajni i neupitni.

- HNS još jednom izražava zadovoljstvo zbog brze uspostave i funkcioniranja vlasti u BiH, čime su napokon pokrenuti najvažniji razvojni ekonomski projekti i reformski procesi u korist svih konstitutivnih naroda i drugih građana ove zemlje. Zahvaljujući naporima hrvatskih političkih predstavnika na svim razinama potpisan je povijesni dokument: „Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine“, kako na federalnoj tako i na državnoj razini. Uspostava vlasti u rekordno kratkom razdoblju, fleksibilnost i spremnost za predvođenje ključnih procesa mogu se smatrati povijesnim rezultatom za Federaciju i BiH – navode u saopštenju.

Jačanje energetske diverzifikacije

Iz HNS BiH istaklu su, kako kažu i potpunu opredijeljenost za jačanje energetske diverzifikacije i sigurnosti BiH.

- Sukladno tome, projekt Južne interkonekcije predstavlja strateški energetski pravac kako hrvatskoga naroda tako i Bosne i Hercegovine u cijelosti. Vijeće ministara BiH je svojim zaključcima naznačio žurnost što bržeg kretanja u postizanju zakonskih rješenja nadležnih institucija. Isto je učinjeno i tokom zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH. HNS BiH potiče sve domaće i međunarodne partnere na sveobuhvatniji pristup i djelovanje sukladno ekonomskim i sigurnosnim interesima svih konstitutivnih naroda i drugih građana kada je u pitanju realizacija najvažnijeg energetskog projekta u državi. Opredijeljenost HNS-a svojim zapadnim partnerima i saveznicima te postizanju punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u ostaje trajna i neupitna – navode u saopštenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.