EKOLOŠKA AKTIVISTICA

Tunberg se sastala sa Zelenskim: Razgovarano o ekološkim posljedicama rata

Tokom putovanja, ona je, kako se navodi, obećala da će uključiti predstavnike ekoloških javnih organizacija u raspravu o problemima

Greta u društvu Zelenskog. AP

Z. K.

30.6.2023

Greta Tunberg (Thunberg), švedska ekološka aktivistica, kao dio Međunarodne radne grupe za ekološke posljedice rata sastala se u Kijevu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopćila jekancelarija ukrajinskog lidera. 

Zelenski je zahvalio članovima grupe na posjeti i govorio o "katastrofalnim posljedicama uništavanja brane hidroelektrane Kahovka".

Posljedice katastrofe

- Predsjednik je napomenuo da je od posljedica katastrofe mnogo ljudi poginulo u naseljima koja su zauzele ruske trupe, odakle Rusi uopće nisu evakuisali stanovništvo - navodi se u poruci.

Greta Thunberg, komentarišući ranije rušenje brane hidroelektrane Kahovka, nazvala je incident ekocidom i posljedicom agresije Rusije na Ukrajinu. 

Tokom putovanja, ona je, kako se navodi, obećala da će uključiti predstavnike ekoloških javnih organizacija u raspravu o problemima i izazovima za životnu sredinu koji su nastali kao posljedica rata.

Radna grupa

Osim Grete, radna grupa za zaštitu okoliša koja je posjetila Ukrajinu uključuje bivšu šeficu vlade i bivšu ministricu vanjskih poslova Švedske Margot Wahlstrom, potpredsjednicu Evropskog parlamenta Heidi Gautala, predsjednicu Irske u periodu 1990-1997. Mary Robinson, prema objavi ukrajinskog servisa Radio Sloboda.

Istovremeno, 29. juna Ukrajinu je posjetio i bivši američki potpredsjednik Mike Pence, koji je najavio svoju namjeru da se kandiduje za čelnika Bijele kuće iz reda Republikanske stranke na izborima 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.