NAKON IZBORA

Finsku pogodili novi politički problemi: Mnoštvo skandala i ostavki

Vlada je formirana prije nešto više od sedmicu, a čini se kako su pojedini skandali već na početku bili previše za određene ministre

Orpo: Vlada ne prihvata zastupanje nacističkih stavova. Printscreen

E. A.

4.7.2023

Iako je najavljena nova politička era u Finskoj, nakon odlaska tadašnje premijerke Sane Marin, čini se kako je desničarska vlada na čelu sa Peterijem Orpom zapala u krizu i prije nego što se to očekivalo.

Mnoštvo skandala

Vlada je formirana prije nešto više od sedmicu, a čini se kako su pojedini skandali već na početku bili previše za određene ministre. To se naročito odnosi na ministra privrede Vilhelma Junilu koji je podnio ostavku samo deset dana nakon preuzimanja dužnosti, a situacija unutar vlade bila je alarm i za premijera koji je sazvao vanredni sastanak koalicionih partnera.

- Moramo biti u stanju da se nosimo zajedno s problemima. Sada je ovo prošlo kroz sukob. Lanac događaja od prošle sedmice trebao bi značiti da svaka strana u svom djelovanje uzme u obzir lekcije izvučene iz svega. Siguran sam da će u budućnosti biti još više preciznosti i sigurnosti na ministarskim izborima - rekao je premijer Orpo u intervjuu za Helsingin Sanomat.

Finski ministar privrede podnio ostavku zbog nacističkih izjava. Ipak, priznao je kako je vlada krenula stranputicom veoma brzo nakon podjele funkcija.

- Ne znam ko će biti novi ministar privrede. To je na Finskoj stranci da odluči. Bio sam spreman za neku vrstu krize jer se u vladi stavovi koalicionih partnera razlikuju. Međutim, ovo je došlo brže i gore nego što sam očekivao - rekao je.

Nacistički stavovi

Osvrnuvši se na incident sa bivšim ministrom privrede, Orpo je rekao kako vlada ne prihvata zastupanje nacističkih stavova kao ni stavova koji veličaju druge ekstremističke pokrete.

- Vladin program polazi od jednakog društva, ljudskih prava, poštovanja međunarodnih ljudskih prava, vladavine prava i slobode medija. Na tome se zasniva rad vlade i moj je posao da brinem o tome - zaključio je premijer Finske.

Peteri Orpo je za danas zakazao i novo obraćanje javnosti, a sve nakon još jednog u nizu sastanka koalicionih partnera na kojem će se pokušati pronaći rješenje aktuelne krize. Uprkos nadanjima lidera desničarskih stranaka kako će vlada značiti i promjenu za Finsku, čini se kako "politički medeni mjesec" i nije baš započeo na najbolji mogući način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.