NA ZAHTJEV PAKISTANA

UN će održati hitan sastanak o nedavnom spaljivanju Kur'ana u Švedskoj

Vijeće će održati hitnu raspravu

Hitan sastanak UN-a. AP

D. R.

4.7.2023

Na zahtjev Pakistana Vijeće UN-a za ljudska prava sazvat će vanredan sastanak o nedavnom spaljivanju Kur'ana ispred švedske džamije, rekao je danas glasnogovornik tog tijela u Ženevi.

Po zaprimljenom zahtjevu iz Islamabada u ponedjeljak, Vijeće će održati hitnu raspravu "o alarmantnom porastu javnih djela vjerske mržnje s predumišljajem koji se očituje aktuelnim oskvrnjivanjem svetog Kur'ana u nekim evropskim i drugim zemljama", navode iz UN-a, prenosi Hina.

Policija odobrila spaljivanje

Rasprava će se vjerovatno održati ove sedmice. Spaljivanje Kur'ana bilo je prvi incident takve vrste u Štokholmu u nekoliko mjeseci. 

Policija u švedskoj prijestolnici odobrila je da se demonstracija održi nakon što su slične aktivnosti zabranjene u februaru. 

Švedski sudovi presudili su da policija nije imala pravo odbiti zahtjev za spaljivanje Kur'ana. Švedska vlada rekla je da je demonstracija bila dozvoljena prema zakonima o slobodi izražavanja, ali da nije bila primjerena.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan ponovno je osudio paljenje Kur'ana i kritizirao švedski sigurnosni aparat jer ne sprječava takve incidente.

Protesti u Iranu i Iraku

- S obzirom na to, Turskoj je diskutabilno hoće li članstvo Švedske u NATO-u pomoći savezu da ojača ili će izazvati više problema - rekao je Fidan u utorak, objavila je Anadolija, u Ankari. 

Spaljivanje Kur'ana izazvalo je proteste u Iranu i Iraku te potaknulo službene proteste zemalja s muslimanskom većinom. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.