NAKON IZVLAČENJA

Seul tvrdi da sjevernokorejski satelit nije bio dovoljno napredan za izviđanje

Sjeverna Koreja tvrdi kako treba da se suprotstavi rastućim sigurnosnim prijetnjama iz Južne Koreje i Sjedinjenih Država

Satelit koji Sjeverna Koreja nije uspjela izbaciti u orbitu nije bio dovoljno napredan da izvrši vojno izviđanje. Printscreen

FENA

5.7.2023

Satelit koji Sjeverna Koreja nije uspjela izbaciti u orbitu nije bio dovoljno napredan da izvrši vojno izviđanje iz svemira kako je tvrdila, saopćila je vojska Južne Koreje u srijedu nakon izvlačenja i proučavanja olupine.

Sjeverna Koreja je pokušala lansirati svoj prvi špijunski satelit krajem maja, ali je raketa dugog dometa koja ga je nosila pala u vode kod zapadne obale Korejskog poluotoka ubrzo nakon polijetanja. Satelit je trebao biti dio svemirskog izviđačkog sistema.

Sjeverna Koreja tvrdi kako treba da se suprotstavi rastućim sigurnosnim prijetnjama iz Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Južna Koreja je mobilizirala mornaričke brodove, avione i ronioce da izvuku ostatke rakete i satelita u 36-dnevnoj operaciji koja je završena u srijedu, navodi se u saopćenju južnokorejskog zajedničkog štaba.

"Brojni" i "ključni" dijelovi rakete i satelita su pronađeni, a južnokorejski i američki stručnjaci koji su ih zajednički pregledali zaključili su da satelit uopće nije sposoban za obavljanje vojnih izviđačkih zadataka, navodi se u saopćenju.

Sjeverna Koreja nije odmah odgovorila na objavu Južne Koreje, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.