U CENTRU TEL AVIVA

Desetine hiljada Izraelaca sinoć protestovalo: Nisu zadovoljni reformom Netanjahua

Trebamo reagirati na ono što Netanjahuova (Netanyahuova) vlada čini našoj zemlji i izraelskom snu, kazao je Harari

Sa održanih protesta. Twitter / Reuters

A. O.

9.7.2023

Desetine hiljada Izraelaca okupili su se sinoć, 27. sedmicu zaredom, u centru Tel Aviva i u drugim izraelskim gradovima kako bi protestovali protiv sporne pravosudne reforme za koju se zauzima vlada.

Demonstranti su se okupili u većem broju nego zadnjih sedmica, rekli su organizatori koji navode da se u Tel Avivu okupilo 180.000 ljudi.

Policija nije iznijela procjenu broja demonstaranata, kojih je stotinjak jučer navečer rastjerala vodenim topovima pošto su zatvorili autocestu u Tel Avivu, izvijestio je novinar AFP.

Pokretanje ofanzive

Nakon neuspješnih pokušaja da pregovara s opozicijom pošto je krajem marta proglašena "stanka" u donošenju zakona o reformi, vlada u ponedjeljak ponovno pokreće ofenzivu u parlamentu, gdje će se održati prvo čitanje nacrta zakona kojim bi se ukinula mogućnost da pravosudna vlast presuđuje o "razumnosti" vladinih odluka.

- Trebamo reagirati na ono što Netanjahuova (Netanyahuova) vlada čini našoj zemlji i izraelskom snu. Ako se Netanjahuova vlada ne zaustavi, vidjet će ovih dana što će biti kada se razbjesnimo - rekao je historičar i esejist Juval Noa Harari (Yuval Noah Harari) na početku skupa u Tel Avivu.

Protesti širom zemlje

Organizatori su za utorak najavili proteste širom zemlje. Vlada misli da je reforma nužna kako bi se osigurala bolja ravnoteža vlasti, ali njeni kritičari smatraju je prijetnjom izraelskoj demokraciji.

Protesti protiv pravosudne reforme održavaju se svake subote počevši od januara, što je najveći prosvjedni pokret u izraelskoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.