NA KRAJU SAMITA

Erdoan otkrio da je odluka o pristupanju Švedske NATO-u u parlamentu tek početkom oktobra

Prva sjednica zakazana je za 1. oktobar, rekao je

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

S. S. / Anadolija

12.7.2023

Turska se nada više nego ikada u pogledu kupovine aviona F-16 od Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je u srijedu predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

- Naša očekivanja su da ćemo postići pozitivan ishod. Nadam se više nego ikad - rekao je Erdoan na konferenciji za novinare na kraju samita NATO-a u glavnom gradu Litvanije Viljnusu.

Što se tiče borbe protiv terorizma, rekao je da je neumoljiva borba protiv terorizma za Tursku neosporna.

- Očekujemo rezoluciju i jasan stav naših saveznika po ovom pitanju - dodao je on.

Paljenje Kur'ana

Govoreći o paljenju Kur'ana u Švedskoj, turski lider je rekao da napad na svete vrijednosti nije sloboda govora, nazivajući to varvarstvom, primitivnošću i svojevrsnim terorističkim aktom.

- Zemlje koje su u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija glasale protiv rezolucije kojom se osuđuje spaljivanje Kur'ana trebalo bi da preispitaju svoje razumijevanje slobode i ljudskih prava", rekao je Erdoan.

U utorak su Velika Britanija, SAD i neke zemlje članice Evropske unije odbacile osudu spaljivanja Kur'ana tokom hitne debate u Savjetu za ljudska prava UN-a u Ženevi o sve većem broju napada na muslimansku svetu knjigu.

- Velika nacionalna skupština Turske će glasati o protokolima o pristupanju Švedske NATO-u. Naši poslanici će pomno pratiti to pitanje - rekao je turski predsjednik o kandidaturi Švedske za pristupanje NATO-u.

Nema sjednica u naredna dva mjeseca

Ipak, naglasio će da će morati čekati da se zastupnici vrate s ljetne pauze, s obzirom da nema sjednica u naredna dva mjeseca.

- Prva sjednica zakazana je za 1. oktobar - rekao je Erdoan.

Dodao je da je Turska uvijek podržavala politiku otvorenih vrata NATO-a i nikada iz proizvoljnih razloga nisu spriječili ulazak nijedne države u savez.

Govoreći o sporazuma o crnomorskom žitu, koji ističe 17. jula Erdoan je rekao da Ukrajina želi da produži sporazum i da se nastavlja rješavanje prijedloga Rusije.

- Ako Rusija i Ukrajina ponude ili prihvate posredovanje, Turska bi to rado prihvatila - rekao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.