KRIS MARFI

Američki senator: Ako Srbija želi u EU, ne može da ima šefa BIA-e koji komunicira s Rusijom

Želimo da Srbija bude dio euroatlantskog pokreta, da njena budućnost bude u Evropi, poručio je Marfi

Kris Marfi. Facebook

H. J. I.

20.7.2023

Američki senator Kris Marfi (Chris Murphy) izjavio je da, ukoliko Srbija zaista želi evropsku budućnost, ne može da ima šefa obavještajne službe koji otvoreno komunicira s Rusijom.

- Volio bih da je (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić uvidio koliko je (šef Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandar) Vulin opasan. Ukoliko Srbija zaista želi da ima evropsku budućnost, ne možete imati šefa obavještajne službe koji otvoreno koordiniše sa Rusima - rekao je Marfi kasno sinoć za Glas Amerike.

Sankcije Vulinu

Senator je dodao da su SAD jasno stavile do znanja, ne samo Srbiji, već svim američkim prijateljima, da će biti posljedica ukoliko te zemlje odluče da se ne pridruže sankcijama i budu uključene u tajne aktivnosti sa Rusima.

Marfi je komentarisao sankcije koje su američke vlasti uvele Vulinu. Vulin spada u zvaničnike srbijanskih vlasti koji u javnosti promoviše proruske stavove, a od početka ruske agresije na Ukrajinu najmanje dva puta je putovao u Moskvu gdje se susretao sa ruskim zvaničnicima, prenio je Glas Amerike.

- Želimo da Srbija bude dio euroatlantskog pokreta, da njena budućnost bude u Evropi. Mislimo da je u njenom najboljem interesu da Rusiji pošalje jasnu poruku da se invazija na Ukrajinu ne može tolerisati. Nadam se da će Vučić uvidjeti da Vulin ugrožava njegove napore da izgradi prijateljstvo sa Evropom i SAD - rekao je Marfi.

Smirivanje napetosti Beograda i Prištine

Senator, koji je rekao da je važno smirivanje napetosti Beograda i Prištine, pozdravio je sastanak održan jučer u Briselu između šefova pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Petra Petkovića i Besnika Bislimija, sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom.

- Suština je da se izbjegne nasilje i tu se vraćam na obaveze koje je preuzela Vlada Kosova da nastoji da se drži odredbi sporazuma. Nastavio sam da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem i (premijerom Kosova) Albinom Kurtijem i ohrabrujem ih da se vrate za pregovarački sto - rekao je Marfi u intervjuu za Glas Amerike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.