UPUTIO BLAGOSLOVE

Papa Franjo posjetio svetište u Portugalu: Dočekalo ga 200.000 vjernika

Ovdje ljude povezuju muzika i molitva, ne moramo govoriti istim jezikom, rekla je Marinho

Papa Franjo u Portugalu. AP

A. O.

5.8.2023

Papa Franjo jutros je nakratko posjetio Fatimu, marijansko svetište u centralnom Portugalu gdje se okupilo oko 200.000 vjernika, nakon čega se vratio u Lisabon gdje će predvoditi bdjenje u sklopu Svjetskoga dana mladih.

Suprotno planu papa je improvizirao gotovo čitav prvi govor, ne čitajući napisani tekst, a drugi je preskočio, ne spomenuvši ni rat u Ukrajini ni poziv na mir, teme koje su bile predviđene i očekivane.

Papina odluka

Vatikan još nije iznio objašnjenje za ovu papinu odluku, ali Franjo je i u petak improvizirao jedan od svojih govora, uvjeren da tekst ne može pročitati zbog problema s vidom. Na svome se "papamobilu" Bergoglio dugo vozio područjem oko male kapelice podignute na mjestu na kojemu se, sukladno katoličkom vjerovanju godine 1917. dvjema djevojčicama i jednom dječaku ukazala Djevica Marija.

Marija se malim pastirima ukazala šest puta i povjerila im tri tajne, od kojih se jedna odnosi na Rusiju. Dobro raspoloženi i nasmijani papa cijelim je putem blagoslavljao i ljubio sasvim malu djecu. Blagoslovio je i brojne vjernike koji su ga dugo i strpljivo čekali iza zaštitne ograde, a potom je izmolio krunicu s mladim bolesnim ljudima i osobama s invaliditetom, ali i sa šestoricom zatvorenika.

Prelet helikopterom

Nekoliko minuta ranije Sveti Otac je helikopterom preletio golemo područje oko svetišta.

- Ovdje ljude povezuju muzika i molitva, ne moramo govoriti istim jezikom - rekla je Lucia Marinho, 14-godišnja Portugalka koja je do Fatime putovala četiri sata da bi doživjela ovo iskustvo, premda se ne smatra praktičnom vjernicom.

Papa je u Fatimi proveo oko dva sata, a potom je helikopterom prevezen u Lisabon. Sveti Otac je ranije posjetio Fatimu 2017. kada je svetima proglasio troje pastira na stotu obljetnicu njihova prvog ukazanja Djevice Marije. Bergoglio je u Portugal doputovao u srijedu da bi se ondje sastao sa katoličkom omladinom koja se u Lisabonu okupila na duhovnom susretu u sklopu Svjetskog dana mladih.

Od početka posjeta Portugalu, najduže posjete jednog pape toj zemlji, Franjo je već govorio o brojnim aktuelnim temama, o ekologiji, društvenim mrežama, ratu u Ukrajini i zlostavljanju djece u sklopu Crkve. U srijedu se nasamo sastao s 13 žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja u Portugalu.

Ulice Lisabona u četvrtak i petak je, kako kažu organizatori preplavilo oko 800.000 vjernika.

Okupljanje vjernika

Procjenjuju da bi se u subotu navečer u velikom parku na ulazu u Lisabon, posebno uređenom za ovu prigodu, moglo okupiti i milion vjernika koji će sudjelovati u bdjenju. S očekivanih šest miliona posjetilaca u ovoj godini Fatima je jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta u svijetu, poput francuskoga Lourdesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.