ZATRAŽILI POMOĆ UN-A

Kenija šalje policiju na Haiti što je izazvalo zabrinutost zbog ljudskih prava

Ovosedmično obećanje Kenije da će "raspodijeliti kontingent od 1.000 policajaca

Kenija šalje policiju na Haiti. Fena

FENA

6.8.2023

Ponudu iz Kenije da pošalje policajce na Haiti pozdravili su dužnosnici te karipske zemlje u sukobima, ali je izazvala zabrinutost među grupama za ljudska prava koje kažu da bi taj potez mogao pogoršati sigurnosnu krizu u zemlji.

Premijer Haitija Ariel Henri (Ariel Henry) zatražio je međunarodnu podršku od Ujedinjenih nacija prošle godine kada su bande počele preuzimati kontrolu nad velikim dijelom zemlje, gutajući naciju u haosu dok su se vodile oštre ulične bitke.

Ovosedmično obećanje Kenije da će "raspodijeliti kontingent od 1.000 policajaca da pomognu u obuci i pomoći haićanskoj policiji da uspostavi normalnost u zemlji i zaštiti strateške objekte" pozdravili su Kanada, SAD i generalni sekretar UN-a.

Stručnjaci zabrinuti

Međutim, neočekivana mogućnost slanja kenijskih policajaca preko Atlantika izazvala je zabrinutost stručnjaka i grupa civilnog društva, s obzirom na loše stanje ljudskih prava.

Kenijska policija za razbijanje nereda tukla je učesnike protesta i ubijala civile tokom policijskog sata u zemlji zbog Covida-19 i nikad se nije dovoljno pozabavila ozbiljnim kršenjima prava, navodi Human Rights Watch.

Protesti zbog sve većih troškova života

Čak 30 ljudi u najsiromašnijim četvrtima Kenije ubila je policija u julu tokom protesta zbog sve većih troškova života, a policija je optužena i za prisilne nestanke.

Wašington je pohvalio ponudu Kenije s obzirom na to da nijedna druga nacija nije uradila. Kenijski dužnosnici kažu da će u sljedećim sedmicama pokrenuti misiju procjene.

Henrr je postao privremeni vođa Haitija nakon što su kolumbijski plaćenici ubili Moïsea, a njegova administracija više nema niti jednog izabranog dužnosnika.

Vladu se naširoko optužuje da je odgovorna za širenje bandi koje sada kontroliraju veći dio zemlje, nakon što su se prethodno udružile s paravojnim frakcijama, piše Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.