NASTAVAK AKTIVNOSTI

Saudijska Arabija okupila savjetnike iz 30 zemalja svijeta: Razgovara se o miru u Ukrajini

Zvaničnike u Saudijskoj Arabiji dočekao je prijestolonasljednik Bin Salman, a kako je ranije naglašeno ruski zvaničnici neće biti prisutni

Mohammed Bin Salman. AP

D. R.

5.8.2023

U gradu Džedi danas su započeli dvodnevni razgovori između savjetnika za nacionalnu sigurnost iz 30 zemalja, a glavna tema sastanka trebali se odnositi na postizanje mirovnog sporazuma za Ukrajinu.

Zvaničnike u Saudijskoj Arabiji dočekao je prijestolonasljednik Bin Salman, a kako je ranije naglašeno ruski zvaničnici neće biti prisutni na ovom susretu. Iako neće prisustvovati susretu, iz Kremlja su ranije naglasili kako će pomno pratiti dešavanja na sastanku.

- Ostaje da se u potpunosti razumije koji su ciljevi postavljeni i o čemu, zapravo, organizatori planiraju da razgovaraju. Svi pokušaji da se promoviše mirno rješenje vrijede truda i pozitivne ocjene - rekao je Dmitrij Peskov.

Euroazijska pitanja

S druge strane, Kina je na pregovore poslala svog specijalnog izaslanika za euroazijska pitanja Li Huija.

- Imamo mnogo nesuglasica i čuli smo različite stavove, ali je važno da dijelimo principe - rekao je kineski zvaničnik.

Također, tokom susreta, Ukrajina bi trebala predstaviti i svoju formulu za mir koja je već ranije predstavljena u skraćenom formatu i javnosti.

Povodom sastanka oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije te su naglasili kako je sastanak samo nastavak aktivnosti koje saudijski zvaničnici preduzimaju u cilju rješavanja ukrajinske krize.

- Vlada se raduje tome što će susret podstaći dijalog i saradnju kroz razmjenu gledišta i koordinaciju kako bi se pronašla rješenja za krizu - naveli su.

Ne očekuju uspjeh samita

Uprkos tome što mnogi analitičari ne očekuju da će samit biti uspješan, ističe se kako je ovakav događaj prilika da saudijski prijestolonasljednik ojača svoju diplomatsku poziciju.

- Prijestolonasljednik želi da ojača diplomatsku ulogu kraljevstva kao regionalne sile. To se ogleda u raznim pokušajima približavanja, kojima ona također pokušava ublažiti tenzije sa najvećim neprijateljem Iranom, kao i u Jemenu - rekao je savjetnik za bliskoistočnu politiku u Fondaciji Konrad Adenauer Simon Engelkes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.