TRAGEDIJA

U poplavama u Pekingu 33 osobe poginule, 18 se vodi kao nestale

Želio bih izraziti duboko saučešće porodicama, rekao je Linmao

Poplave u Pekingu. Twitter

FENA

9.8.2023

Potvrđeno je da su 33 osobe poginule, a 18 se još vodi kao nestale nakon najvećih do sada zabilježenih kiša u Pekingu, rekli su dužnosnici u srijedu.

Kineski glavni grad pogođen je rekordnim pljuskovima posljednjih sedmica, oštetivši infrastrukturu i potopivši dijelove gradskih predgrađa i okolnih područja, javlja France 24.

Dužnosnici su u srijedu rekli da su 33 osobe poginule u nevremenu u Pekingu, uglavnom zbog poplava i rušenja zgrada, što je gotovo tri puta više od brojke koju su dužnosnici dali prošlog utorka.

- Želio bih izraziti duboko saučešće porodicama onih koji su poginuli na dužnosti i žrtava - rekao je Xia Linmao, dogradonačelnik Pekinga, na pess konferenciji, prema državnoj televiziji CCTV.

Desetine ljudi je poginulo u poplavama širom sjeverne Kine, a Peking je u petak saopćio da je 147 smrtnih slučajeva ili nestanaka prošlog mjeseca uzrokovano prirodnim katastrofama.

Od toga su 142 uzrokovana poplavama ili geološkim katastrofama, javilo je kinesko Ministarstvo za upravljanje hitnim situacijama.

(FENA) E. F.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.