TRG SVETOG PETRA

Papa Franjo pozvao političare da spriječe stradanje migranata na Mediteranu

Tokom obraćanja podsjetio je da je 41 osoba poginula u nesreći broda s migrantima koja se dogodila u Italiji

Papa Franjo pozvao na mir. AP

Anadolija

13.8.2023

Duhovni vođa katolika i predsjednik Vatikana papa Franjo istaknuo je kako je ove godine u Sredozemnom moru život izgubilo oko 2.000 imigranata pokušavajući preći u Europu te pozvao političare da spriječe ovu situaciju.

Pozdravljajući mnoštvo okupljenih vjernika na Trgu svetog Petra u nedjelju, na molitvi Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo se dotakao migrantske krize.

Nesreća u Italiji

Tokom obraćanja podsjetio je da je 41 osoba poginula u nesreći broda s migrantima koja se dogodila u Italiji, te je zamolio za molitvu za te ljude.

- Mora se reći s bolom i sramom da je gotovo 2.000 žena, muškaraca i djece umrlo u moru od početka ove godine pokušavajući doći do Evrope - rekao je papa.

"Krvava rana čovječanstva"

Opisujući migrantske katastrofe na Sredozemlju kao "krvavu ranu čovječanstva", Papa je pozvao sve političare da tu ranu previjaju u duhu bratstva i solidarnosti i spriječe nove katastrofe.

Nakon nedjeljne molitve Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo se prisjetio žrtava požara koji su opustošili otok Maui na Havajima. Također je molio za dijalog i mir u zapadno-srednjoafričkoj državi Kamerun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.