RAZORNE POSLJEDICE

Tragične helikopterske nesreće: Naučene lekcije o sigurnosti u zračnom prostoru

Dok se avionska industrija nastavlja razvijati, važno je zapamtiti naučene lekcije iz ovih nesreća kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti

Donosimo vam pet najtragičnijih helikopterskih nesreća u historiji. Facebook

22.8.2023

Nesreće koje uključuju helikoptere mogu imati razorne posljedice zbog njihove složene prirode i mogućnosti za katastrofalne kvarove. U nastavku vam donosimo pet najtragičnijih helikopterskih nesreća u historiji, prikazujući važnost sigurnosti helikoptera i naučene lekcije iz ovih incidenata.

Pad helikoptera kod Černobila (1986. godina)

Jedna od najozloglašenijih helikopterskih nesreća dogodila se tokom Černobilske nuklearne katastrofe. U pokušaju da ugase vatru koja je divljala u jezgri reaktora, helikopteri su bili poslani da izbacuju pijesak i boron na reaktor. Jedan od tih helikoptera se srušio zbog ekstremne radijacije i nepredvidljivih strujanja zraka, rezultirajući smrću pilota i članova posade. Ovaj incident je bio sjetna opomena o rizicima povezanim sa radom helikoptera u opasnim okruženjima.

Pad Sikorsky S-76B helikoptera (2020. godina)

Tragičan pad helikoptera Sikorsky S-76B, u kojem je stradao Kobi Brajant (Kobe Bryant), istaknuo je važnost rizika povezanih sa vremenom. Helikopter je sletio na padinu u maglovitim uvjetima, što je rezultiralo gubitkom devet života, uključujući Kobija Brajanta i njegovu kćerku. Ovaj incident je naglasio potrebu za temeljnim procjenama vremenskih uvjeta prije leta i nužnost obuke pilota za letenje po instrumentima u lošim vremenskim uvjetima.

Pad helikoptera u Vaukshalu (2013. godina)

Helikopter se srušio na dizalicu na vrhu stambene zgrade u Vaukshalu, London, usmrtivši pilota i pješaka. Nesreća je bila posljedica loše vidljivosti zbog guste magle i nemogućnosti pilota da vidi dizalicu. Ova tragedija naglasila je važnost održavanja jasne komunikacije između kontrole zračnog prometa i pilota te pridržavanje strogih smjernica pri letenju u uvjetima smanjene vidljivosti.

Pad Atlantic R66 helikoptera (1986. godina)

1986. godine, CH-53 Sea Stallion helikopter se srušio u Atlantski olean tokom vježbe u blizini obale Virdžinije. Nesreća je rezultirala smrću 25 američkih marinaca. Istrage su otkrile kvar na mehanizmu uzrokovanu korozijom kao doprinoseći faktor. Ovaj događaj je naglasio važnost redovnog održavanja i inspekcija kako bi se spriječili kvarovi opreme kako u vojnim tako i u civilnim helikopterima.

Nesreća trajekta MS Estonia (1994. godina)

Tragedija trajekta MS Estonia uključivala je i helikopter koji je pokušavao spasiti putnike iz potonulog trajekta u Baltičkom moru. Helikopter se srušio u more zbog teških vremenskih uvjeta, rezultirajući smrću svih 12 članova posade. Ovaj incident je naglasio složene izazove izvođenja spasilačkih operacija u lošim vremenskim uvjetima, ističući potrebu za temeljnom procjenom rizika i dobro koordiniranim naporima odgovora.

Ove tragične helikopterske nesreće dovele su do značajnih napretka u sigurnosti helikoptera, uključujući poboljšanu obuku, strože regulative, unaprijeđenu tehnologiju i veću svijest o potencijalnim rizicima. Dok se avionska industrija nastavlja razvijati, važno je zapamtiti naučene lekcije iz ovih nesreća kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti i osigurala sigurnost kako članova posade tako i putnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.