VATIKAN

Papa Franjo s američkim generalom razgovarao o ratu u Ukrajini

Majli je oštro kritizirao Moskvu da provodi "kampanju terora" protiv civila u Ukrajini, uključujući ciljanje civilne infrastrukture

Slikano tokom sastanka. Twitter

H. J. I.

21.8.2023

Papa Franjo i general Mark Majli (Milley), američki načelnik Združenog štaba, razgovarali su o ratu u Ukrajini i nadama za mir tokom privatne audijencije u Vatikanu. Majli, katolik, nakon razgovora je rekao novinarima koji su putovali s njim da mu je ta posjeta puno značila.

General, koji je u posjeti nekoliko evropskih zemalja, rekao je da je papa duboko zabrinut zbog gubitka života u Ukrajini, posebno civilnih, otkad je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine. Majli je oštro kritizirao Moskvu da provodi "kampanju terora" protiv civila u Ukrajini, uključujući ciljanje civilne infrastrukture u sklopu vojne strategije.

Vatikan nije otkrio detalje razgovora

Snažan zagovornik ukrajinske odbrane protiv ruskih snaga, Majli (65), zalagao se za slanje milijardi dolara u oružju Kijevu. Papa Franjo je osudio međunarodnu trgovinu oružja generalno, no prošle godine je rekao da je moralno opravdano da zemlje Ukrajinu snabdijevaju oružjem kako bi joj pomogle da se brani protiv ruske agresije.

Kao što je uobičajeno s privatnim papinskim audijencijama, Vatikan je naveo sastanak na papinskom rasporedu, no nije otkrio detalje razgovora. Majli, koji bi se trebao penzionisati kasnije ove godine, u novembru je upozoravao o maloj vjerovatnosti potpune ukrajinske pobjede u skoroj budućnosti te je naglašavao mogućnost političkog dogovora kako bi se zaustavile borbe.

Kijev procjenjuje da je gotovo 20.000 djece prisilno odvedeno

Papa Franjo je tražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da bude otvoren za dijalog s Rusijom, no Zelenski želi da Vatikan podupre mirovni plan Kijeva koji poziva na obnavljanje ukrajinske cjelovitosti, povlačenje ruske vojske i prekid neprijateljstava, kao i obnovu ukrajinskih državnih granica.

86-godišnja papa, u međuvremenu, poslao je svoga mirovnog izaslanika, italijanskog kardinala Matea Zupija (Matteo Zuppi), u Kijev, Moskvu i Vašington, primarno da razgovara o humanitarnoj pomoći i repatrijaciji ukrajinske djece.

Kijev procjenjuje da je blizu 19.500 djece odvedeno u Rusiju ili na Krim od februara 2022., u onome što osuđuje kao ilegalna deportacija. Vatikanski dužnosnici kažu da će Zupi uskoro otputovati u Peking kako bi pridobio kinesku podršku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.