120 MANJIH ZLATNIH POLUGA

Tajanstveno blago pronađeno u vozu predat će se Crvenom križu

Nakon duge istrage vlasti nisu uspjele pronaći vlasnika ni povezati poluge s nekim kaznenim djelom

Pronađeno zlato u švicarskom vozu. The Limited Times

Z. K.

26.8.2023

U švicarskom vozu pronađeno je tajanstveno blago, a čijeg je vlasnika policija uzalud tražila gotovo četiri godine, predat će se Međunarodnom odboru Crvenog križa, saopćile su vlasti u petak.

Bijeli paket

U oktobru 2019. kondukter je u vozu između St. Galena i Luzerna pronašao plastičnu vreću u kojoj je bio bijeli paket s natpisom "pošiljka vrijednih predmeta ICRC-a", a u kutiji 3,7 kg zlata u obliku 120 manjih zlatnih poluga, navodi državno tužilaštvo Luzerna u saopćenju.

Zlato čistoće 999,9 posto prodavalo se u četvrtak za oko 56.000 eura za kilogram. Dakle, "blago" koje još nije predano ICRC-u vrijedi oko 210.000 eura.

Nakon duge istrage vlasti nisu uspjele pronaći vlasnika ni povezati poluge s nekim kaznenim djelom.

U pravo vrijeme

- Budući da je zlato bilo u paketu naslovljenom na ICRC, možemo pretpostaviti da je nepoznati vlasnik htio predati zlato toj organizaciji. Stoga će se pronađeni paket uručiti ICRC-u - stoji u saopćenju.

U odgovoru na upit AFP-a, Međunarodni odbor Crvenog križa je rekao da će prihvatiti vrijedan dar jer je nakon policijske istrage uvjeren da nije ukraden. 

Poklon stiže u pravi čas, jer je ICRC u veoma teškoj financijskoj situaciji zbog rasta troškova povezanih s inflacijom i manje velikodušnosti donatora koji su se okrenuli Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.