46 OSOBE POVRIJEĐENE

Otkriven uzrok eksplozije u Rumuniji: Postaja radila ilegalno, vlasnik gradonačelnikov sin

U Krevediji je bilo šest rezervoara, svaki kapaciteta po 10.000 litara

Požar u Rumuniji. Twitter

N. H.

27.8.2023

Postaja koja je eksplodirala u subotu i izazvala 46 povrijeđenih u Krevediji pored Bukurešta, uključujući 26 vatrogasaca, pripada sinu gradonačelniku općine Karakala Jonu Doldurei.

Kako prenosi Digi24.ro, u Krevediji je bilo šest rezervoara, svaki kapaciteta po 10.000 litara. Zvanični izvori tvrde da je razlog činjenica da su dvojica građana pokušala prebaciti gas iz jednog rezervoara u drugi.

- Razgovarala sam s gradonačelnikom Karakala i on je rekao da se zaista radi o kompaniji njegovog sina. On je to priznao i potvrdio da je ova stanica povučena, da trenutno ne radi i da ne razumije kako je došlo do ovih eksplozija. 

Rekao mi je i da trenutno nije u zemlji, da je u insostranstvu i da stiže večeras ili sutra, traži avion kako bi što prije stigao u Rumuniju. Njegov sin je u Dambovici i dat će izjave u vezi sa situacijom – napisala je Elena Aleksandru, novinaraka Digi24. 

Gradonačelnik Krevedije kazao je da postaja nije imala dozvolu. On je za Digi24 rekao da je mjesto gdje je došlo do eksplozije praćene požarom pretvoreno u skladište, nakon što je obustavljena prodaja građanima.

Gradonačelnik je objasnio da je tu bilo više skladišta.

- Kada sam došao u kabinet gradonačelnika, na ovoj lokaciji je obustavljena prodaja, više nije bilo dozvoljeno da se prodaje građanima. Ali dolazila je cisterna, tovarili su, znaju šta rade građanima više nisu smjeli prodavati u flašama, već su se tu tovarile cisterne – kazao je gradonačelnik Krevedije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.