VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Situacija u Gabonu i zapadnoj Africi veliko pitanje za EU

Ako se ovo potvrdi, to je još jedan vojni udar koji povećava nestabilnost u cijelom regionu, rekao je Borelj

Žozep Borelj. Fena

FENA

30.8.2023

Ministri odbrane zemalja Evropske unije razgovarat će o situaciji u Gabonu, rekao je u srijedu visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borell), dodajući da bi državni udar, ako bude potvrđen, stvorio još nestabilnosti u regiji, prenosi Reuters.

Nestabilnost u regionu

Grupa visokih gabonskih vojnih oficira pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim satima u srijedu i rekla da su preuzeli vlast, nakon što je državno izborno tijelo objavilo da je predsjednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

- Ako se ovo potvrdi, to je još jedan vojni udar koji povećava nestabilnost u cijelom regionu - rekao je Borelj, govoreći na sastanku ministara odbrane EU u Toledu.

Teška situacija

- Cijelo područje, počevši od Centralnoafričke Republike, pa Malija, pa Burkine Faso, sada Nigera, možda Gabona, nalazi se u veoma teškoj situaciji i svakako ministri... moraju duboko razmisliti o tome šta se tamo dešava i kako možemo poboljšati našu politiku u odnosu na ove zemlje - rekao je on.

- Ovo je veliko pitanje za Evropu -  dodao je.

Znakovi državnog udara u Gabonu dolaze samo nekoliko sedmica nakon što su pripadnici predsjedničke garde u Nigeru preuzeli vlast i uspostavili huntu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.