U 75. GODINI

Preminuo Bil Ričardson: Klintonov diplomata i jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma

Bio je i američki izaslanik u nekoliko drugih velikih kriza, uključujući Sjevernu Koreju, Kubu, Irak, Nigeriju i Mjanmar

Ričardson: Pregovarao i sa ratnim zločincima. Twitter

E. Ć.

2.9.2023

Kongresmen Bil Ričardson (Bill Richardson), jedan od tvoraca Dejonskog sporazuma i čovjek koji je godinama bio diplomatski "vatrogasac" Bijele kuće, preminuo je u 75. godini.

Ričardson je bio američki ambasador pri Ujedinjenim narodima, kao i ministar energetike. Bio je jedan od ključnih diplomata koji su pripremali dokumente za konferenciju u Dejtonu o uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini.

Rad na miru u BiH

Sa Slobodanom Miloševićem se sastao u Beogradu 17. marta 1995. godine i taj susret smatra se početkom direktnih kontakata tadašnjeg predsjednika Srbije, krvoloka, kasnije optuženog za ratne zločine, i administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Bila Klintona (Bill Clinton).

Ričardson se sastajao i sa Biljanom Plavšić, jednoj od ključnih ratnih figura u rukovodstvu RS, također kasnije osuđenom za ratne zločine u BiH.

Bio je i američki izaslanik u nekoliko drugih velikih kriza, uključujući Sjevernu Koreju, Kubu, Irak, Nigeriju i Mjanmar.

Svojevremeno je pomagao i u osiguravanju oslobađanja američkog novinara Denija Fenstera 2021. iz mjanmarskog zatvora.

"Podsekretar za bitange"

Ove je godine pregovarao o oslobađanju Tejlora Dadlija (Taylor Dudley), koji je prešao granicu iz Poljske u Rusiju.

Radio je i na slučajevima bivšeg marinca Trevora Rida (Reed) i WNBA zvijezde Britni Griner (Brittney).

- Bio sam nezvanični podsekretar za bitange - bile su riječi kojima je Ričardson opisivao svoju ulogu u diplomatskim misijama širom svijeta.

Bil Ričardson bio je nominovan i za Nobelovu nagradu za mir.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.