ZLOČINI NAD ALBANCIMA

Svjedok u Hagu: Moj rođak je zauvijek nestao, odveli ga pripadnici OVK

OVK ga je optužila da je bio špijun i odveli su ga na ispitivanje, ali on nije bio špijun, rekao je zaštićeni svjedok

Sa današnjeg suđenja. Fena

FENA

4.9.2023

Zaštićeni svjedok optužbe izjavio je u ponedjeljak, na Specijalnom sudu u Hagu, u sudskom procesu bivšem zapovjedniku OVK Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i suoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, da je njegov bliski rođak zauvijek nestao pošto su ga 1998. u okolini Orahovca odveli pripadnici OVK.

Optužili ga da je bio špijun

- OVK ga je optužila da je bio špijun i odveli su ga na ispitivanje, ali on nije bio špijun. On bi se borio bolje od Tačija i (drugooptuženog Kadrija) Veselija i bio je veći patriota od njih. Nikada ga više nisam vidio i nikada nije pronađen - rekao je svjedok na albanskom jeziku.

Tači i Veseli optuženi su, zajedno s tadašnjim članovima Glavnog štaba OVK Redžepom Selimijem (Rexhep) i Jakupom Krasnikijem (Krasniqi) za zločine nad Albancima, koje je OVK smatrala "kolaborantima", "špijunima" i pristalicama Ibrahima Rugove - Srbima i Romima, 1998-99.

Svjedok, čiji je iskaz bio znatnim dijelom zatvoren za javnost, izjavio je da je njegova porodica podržavala Rugovu, ali i OVK, zato što su bili protiv "nasilja srpskih snaga" koje su "granatirale našu kuću, misleći da je u njoj štab OVK", prenosi Beta.

Rođak, koga je OVK odvela, bio je, po riječima svjedoka, "veoma uticajan u svom selu".

- Bio je odlučna i odrješita osoba, nikada ne bi za crno rekao da je bijelo i to je bio problem - kazao je svjedok o rođaku.

Mjesecima se raspitivali

Pošto su ga pripadnici OVK odveli, svjedok i drugi članovi porodice su se mjesecima kod starješina te vojske raspitivali o njegovoj sudbini, ali im niko ništa nije odgovorio.

- Ništa nikada nismo saznali od OVK i ni danas ne znamo gdje je on - kazao je svjedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 4368.

Svjedok je, dok ga je unakrsno ispitivala odbrana, potvrdio da je, tražeći rođaka, otišao i kod tadašnjeg političkog lidera OVK Adema Demakija i njegovog glasnogovornika Albina Kurtija koji su, međutim, odbili da razgovaraju s njim.

Tačijev branilac Greg Kehoe pitao je potom svjedoka "da li je imao bilo kakvu vezu s Kurtijem", ali je odgovor bio redigovan za javnost. Svjedok je prethodno kazao da se Kurtiju "divi kao premijeru".

Advokat Kehoe sugerirao je da je uzrok otmice svjedokovog rođaka bila "ljubomora" njegovih "neprijatelja" u selu, tvrdeći da je sam svjedok to izjavio promatračima EU.

- Ja to nisam rekao... Ko su ti neprijatelji - uzvratio je svjedok.

Politički i etnički progon

U 10 tačaka, Tači, Veseli, Selimi i Krasniki optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta zlodjela počinjena su, po optužnici, u četrdesetak pritvoreničkih centara OVK na Kosovu i u dva pritvora u sjevernoj Albaniji.

Kaznena djela iz optužnice kvalificirana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i suoptuženi snose i individualnu i zapovjednu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veseli, Selimi i Krasniki bili sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad cijelim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao suučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Syla, Lahi Brahimaj, Fatmir Limaj, Sylejman Selimi, Rrustem Mustafa, Shukri Buja, Latif Gashi i Sabit Geci.

Uhapšeni 2020. godine

Optuženi su, u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veseli kao šef obavještajne službe, Selimi kao glavni operativac, a Krasniki kao zamjenik zapovjednika i glasnogovornik.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999. godine, Tači je bio premijer, Veseli ministar za obavještajne poslove, Selimi ministar unutarnjih poslova, a Krasniki glasnogovornik.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i suoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Ševeningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtjev da budu privremeno oslobođeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.