KRAJ BLOKADE

Armenci i Azerbejdžanci postigli su sporazum o otvaranju dvije ceste do Nagorno-Karabaha, uključujući ključni koridor Lachin.

Ispunjeni zahtjevi Azerbajdžana za ponovnim uspostavljanjem prometnih veza između svojih teritorija i Nagorno-Karabaha

Armenci i Azerbejdžanci postigli su sporazum o otvaranju dvije ceste do Nagorno-Karabaha, uključujući ključni koridor Lachin.. BBC

N. Č.

10.9.2023

Azerbajdžanska vlada i separatistički Armenci u Nagorno-Karabahu postigli su dogovor o ponovnom otvaranju spornih saobraćajnih veza, uključujući ključni koridor Lachin. Ovi potezi ispunjavaju zahtjev Azerbajdžana za ponovnim uspostavljanjem prometnih veza između svojih teritorija i Nagorno-Karabaha.

Nagorno-Karabah je globalno priznat kao dio Azerbajdžana, ali je pod kontrolom Armenaca od 1990-ih. Azerbajdžan je ponovno zauzeo dijelove Karabaha u ratu 2020. i ograničavao pristup Armeniji kroz koridor Lachin. 

Postignut je dogovor o obnovi humanitarnih pošiljki ruskih mirovnih snaga i Crvenog križa kroz isti koridor. Ceste će ostati pod azerbajdžanskom kontrolom. 

Ovaj dogovor dolazi usred eskalacije napetosti između Azerbajdžana i Armenije, dok je Azerbajdžan osudio izbor novog predsjednika u parlamentu Karabaha

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.