RASTE BROJ ŽRTAVA

Nakon razornog zemljotresa: Emir Države Katar uputio spasioce i pomoć u Maroko

Grupa učestvuje u akcijama traganja i spašavanja koristeći se specijaliziranim vozilima i opremom, uz pružanje hitne humanitarne pomoći

U zemljotresu je poginulo više od 2.000 ljudi. AP

H. J. I.

10.9.2023

Prema direktivama emira Države Katar, šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, Katarska međunarodna grupa za potragu i spašavanje, predstavnik katarskog Stalnog odbora za spašavanje, pomoć i humanitarnu pomoć u katastrofama pogođenim područjima, koji je osnovan 2021. godine, uputila se u Kraljevinu Maroko kako bi se priključila akcijama potrage i spašavanja nakon razornog potresa koji je pogodio tu zemlju, prenosi katarska državna agencija QNA. 

Grupa učestvuje u akcijama traganja i spašavanja koristeći se specijaliziranim vozilima i opremom, uz pružanje hitne humanitarne pomoći za ublažavanje patnji pogođenih potresom.

Država Katar potvrđuje svoju punu solidarnost sa Kraljevinom Maroko, svoju podršku bratskom narodu u ovim teškim trenutcima, te iskazuje punu spremnost za pružanje potrebne pomoći pogođenim područjima do saniranja posljedica potresa.

Emir Države Katar. Facebook

Emir Države Katar naredio je još sinoć (uvečer 9. septembra) hitno slanje spasilačkih timova i hitne medicinske pomoći u bratsku Kraljevinu Maroko, kako bi učestvovali u traženju nestalih i pružanju pomoći unesrećenima, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA.

Narod Katara, također, iskazuje saosjećanje sa marokanskim stanovništvom.

Tornjevi Al Jaber locirani u gradu Lusail, 23 kilometra sjeverno od Dohe, osvijetljeni su sinoć marokanskom zastavom u znak solidarnosti i suosjećanja s građanima Kraljevine Maroko.

Bilans poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio zemlju na sjeveru Afrike premašio je 2.000 žrtava, zbog čega je vlada proglasila trodnevnu žalost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.