AMERIČKI PREDSJEDNIK

Džo Bajden sastao s kineskim premijerom: Peking neće izvršiti invaziju na Tajvan

Razgovarali smo o stabilnosti i južnoj hemisferi. Nimalo sukobljeno, rekao je Bajden

Bajden: Pregovori su bili sastanak najviše razine. AP

Z. K.

10.9.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da je održao razgovore s kineskim vodstvom na najvišoj razini u nekoliko proteklih mjeseci, dodavši da Peking neće izvršiti invaziju na Tajvan zbog privrednih problema.

Dvije zemlje

Bajden je rekao da se sastao sa zamjenikom predsjednika Sija, kineskim premijerom Lijem Kviangom, na godišnjem samitu G20 zemalja u Nju Delhiju. Pregovori su bili sastanak najviše razine između dvije zemlje u gotovo 10 mjeseci otkad je Bajden posljednji put razgovarao sa Sijem na samitu G20 u Indoneziji.

Kineski premijer Li Kviang, koji je u martu preuzeo drugu najvažniju poziciju u državi, prisustvovao je okupljanju svjetskih čelnika umjesto Sija. Nije se očekivao sastanak dva čelnika na G20, no sastanci koji nisu dio protokola na samitima su učestali.

- Moj tim, moje osoblje, sastaje se sa Sijevim ljudima i kabinetom. Sastao sam se s njegovim zamjenikom u Indiji - rekao je Bajden novinarima.

Američka ekonomija

- Razgovarali smo o stabilnosti i južnoj hemisferi. Nimalo sukobljeno - rekao je.

Kad je govorio na konferenciji za medije u Vijetnamu, Bajden je američku ekonomiju pohvalio kao "najsnažniju" na svijetu. Rekao je novinarima da kineski rast usporava zbog slabe globalne ekonomije kao i kineskih politika, no nije rekao konkretno kojih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.