NA SAMITU G20

Erdoan razgovarao s Bajdenom o nabavci borbenih aviona F-16

Zvanična Ankara je zatražila borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju letjelica u oktobru 2021.

Erdoan i Bajden na samitu G20. AP

Anadolija

10.9.2023

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je u nedjelju da je razgovarao o borbenim avionima F-16 u  s američkim liderom Džo Bajdenom (Joe Biden) na marginama samita lidera G20, javlja Anadolija.

- Imali smo kratki razgovor s Bajdenom. Razgovarali smo i o pitanju F-16 - rekao je Erdoan na konferenciji za novinare nakon samita G20 u Indiji.

Prijem Švedske u NATO

Lideri G20, u odsustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Si Đipinga (Xi Jinping), okupili su se u Nju Delhiju na dvodnevnom samitu pod temom “Jedna Zemlja, jedna porodica, jedna budućnost”.

- Nažalost, naši prijatelji stalno spominju Švedsku kada je u pitanju F-16. Takav pristup nas ozbiljno uznemirava - rekao je Erdoan.

Turski predsjednik je ponovio da je mogući prijem Švedske u NATO u nadležnosti turskog parlamenta.

- Nisam u situaciji u kojoj mogu sam odlučivati. To mora usvojiti parlament. Švedska mora ispuniti svoje obaveze - rekao je Erdogan.

Turska tvrdi da kandidatura Švedske za ulazak u NATO i pitanje kupovine F-16 turske strane od SAD-a nisu međusobno povezani.

Zvanična Ankara je zatražila borbene avione F-16 i opremu za modernizaciju letjelica u oktobru 2021. Ugovor vrijedan šest milijardi dolara uključivao bi prodaju 40 mlaznjaka, kao i komplete za modernizaciju za 79 borbenih aviona koji se već nalaze u inventaru turskih ratnih snaga.

Odbacivanje dogovora

State Department je neformalno obavijestio Kongres o mogućoj prodaji.

Međutim, ključni zastupnici na Capitol Hillu obećali su da će odbaciti dogovor zbog nekoliko zahtjeva, uključujući i uslovljavanje kupovine kako bi Ankara odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

Ankara tvrdi da bi avioni ojačali ne samo Tursku, već i NATO savez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.