NOVI PREKRŠAJ

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg ponovo pred sudom zbog neposluha na protestu u švedskoj luci

Nakon što je odbila da napusti protest i ignorisala policiju, upućena je na drugo suđenje

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg ponovo pred sudom zbog neposluha na protestu u švedskoj luci. YouTube

N. Č.

15.9.2023

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Tumberg (Greta Thunberg) se ponovo našla pred sudom nakon što je odbila naređenje policije da napusti protest u luci u Švedskoj. Ovaj slučaj dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Thunberg kažnjena za sličan prekršaj.

Tunberg, koja je postala globalno prepoznatljivo lice klimatskog aktivizma, suočava se sa optužbom za neposluh prema policiji nakon što je ponovno ignorisala njihove naredbe tokom protesta u luci. Ova mlada aktivistkinja, koja je nedavno bila osuđena i kažnjena, iznova je stupila na scenu aktivizma i suočava se s novim pravnim izazovima.

Odbila da napusti protest

U julu ove godine, Thunberg je osuđena na novčanu kaznu zbog odbijanja da napusti protest koji je blokirao transport nafte iz luke u Malmu. Ova odluka je naišla na kontroverze i privukla pažnju širom sveta, ali nije obeshrabrila Thunberg i druge aktiviste.

Unatoč svojoj presudi i kazni, Thunberg i njeni istomišljenici ponovno su se okupili u luci kako bi izrazili svoj protest protiv upotrebe fosilnih goriva. Međutim, policija je brzo intervenisala i uklonila ih sa mesta događaja.

Blokirala cestu

Drugo suđenje Grete Thunberg zakazano je za 27. septembar ove godine. Tužiteljica Isabel Ekberg izjavila je da je protest održan 24. jula bio nelegalan i da je stvarao probleme u saobraćaju. Thunberg je tada blokirala cestu u luci na jugu Švedske zajedno sa članovima grupe Reclaim the Future, s ciljem da spriječe transport nafte i istaknu svoj stav protiv fosilnih goriva.

Ovaj protest se odigrao samo nekoliko sati nakon što je Tunberg bila osuđena na kaznu od 2.500 švedskih kruna, što je ekvivalentno oko 210 evra, zbog protesta u istoj luci koji se održao 19. juna. Ovi incidenti postaju sve više ključni u širem kontekstu globalnog klimatskog aktivizma i postavlja se pitanje kako će pravosudni sistem odgovoriti na izazove koje postavljaju aktivisti poput Grete Tunberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.