POD ZASTAVOM PALAUA

Drugi teretni brod sa ukrajinskim žitom stigao u Istanbul, uprkos pretnjama Moskve

Brod je koristio pomorski koridor koji je postavio Kijev, duž zapadne obale Crnog mora, kako bi zaobišao rusku blokadu

Drugi teretni brod sa ukrajinskim žitom stigao u Istanbul. AP

D. R.

24.9.2023

Stranica za praćenje pomorskog saobraćaja pokazuje je da je teretni brod koji prevozi ukrajinsku pšenicu stigao je u Istanbul preko Crnog mora uprkos prijetnjama Rusije da će napasti ukrajinske brodove, a i sve one koji ulaze i izlaze iz Ukrajine.

Brod „Arojat“ koji plovi pod zastavom Palaua krenuo je u petak iz Černomorska kod Odese.

Brod je koristio pomorski koridor koji je postavio Kijev, duž zapadne obale Crnog mora, kako bi zaobišao rusku blokadu.

Prema sajtovima koji prate pomorski saobraćaj, brod Arojat koji prevozi 17.600 tona ukrajinskog žita upućenog za Egipat jutros u 3.00 bio na južnom izlazu Bosfora u Mramornom moru. Brod treba da se uputi ka Dardanelima i dalje ka Sredozemlju.

Moskva se u julu ove godine povukla iz međunarodnog sporazuma potpisanog u julu 2022, koji je obezbeđivao izvoz ukrajinskih poljoprivrednih dobara preko Crnog mora. Zahvaljujući tom sporazumu izvezeno je gotovo 33 miliona tona žitarica.

Prvi teretni brod sa 3.000 tona žita, takođe pod zastavom Palaua, nesmetano je u utorak napustio tu istu luku Černomorsk i stigao u Istanbul u četvrtak.

Kijev želi da usposavi puteve snabdevanja ka Africi da se zaobiđe uticaj Rusije koja je letos obećala nekim afričkim zemljama da će im besplatno isporučivati žito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.