JEZERO TEFE

Uginulo više od 100 delfina u Brazilu: Sumnja se da je uzrok visoka temperatura vode

Aktivisti i istraživači pokušavaju da spase preživjele delfine

Uginulo više od 100 delfina u Brazilu. Twitter

H. J. I.

2.10.2023

Više od sto delfina pronađeno je mrtvo u Brazilu usred historijske suše koja je pogodila zemlju i rekordno visokih temperatura vode, koje su prelazile 38 stepeni. 

Sušni period i visoke temperature

Uginuli riječni delfini su pronađeni u jezeru Tefe u proteklih sedam dana, saopštio je Mamiraua institut, istraživačka ustanova pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke.

Institut je naveo da je tako veliki broj uginulih jedinki neobičan i da uzrok mogu da budu rekordne temperature vode, kao i suša.

- Još je rano da bi se odredio uzrok ovako ekstremne pojave, ali prema mišljenju naših eksperata sigurno je povezana sa sušnim periodom i visokim temperaturama u jezeru Tefe, koje su na nekim mjestima prelazile 39 stepeni Cenzijusa - saopštio je institut, a prenio CNN Brazil.

Prebacivanje delfina

Rijeka Amazon, koja je najveći vodotok na svijetu, trenutno se nalazi u sušnoj sezoni, što posebno pogađa više vrsta životinja koje zavise od nje.

Aktivisti i istraživači pokušavaju da spase preživjele delfine, tako što će ih iz laguna i jezeraca premjestiti na obode glavnog toka rijeke gdje je voda hladnija, prenio je CNN Brazil. Međutim, operacija nije nimalo laka, s obzirom na izolovanost područja.

- Prebacivanje riječnih delfina u druge rijeke nije bezbjedno zato što je potrebno provjeriti toksine i viruse koji su prisutni prije nego što se životinje puste - rekao je Andre Koeljo, istraživač u Mamiraua institutu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.