AKTUELNI PREMIJER

Španski kralj zatražio od Sančeza da formira novu vladu

Za formiranje većine bit će mu potrebna podrška tvrdolinijaške katalonske separatističke stranke

Pedro Sančez. AP

FENA

3.10.2023

Španski kralj Felipe VI u utorak je zadužio odlazećeg socijalističkog premijera Pedra Sančeza (Sancheza) da formira sljedeću vladu, rekala je predsjedavajuća parlamenta, prenosi Reuters.

Ako Sančez bude vraćen na mjesto premijera, morat će proći ključno parlamentarno glasanje za koje će mu trebati podrška tvrdolinijaške katalonske separatističke stranke koja sada ima ulogu ključnog igrača.

Taj potez uslijedio je samo četiri dana nakon što desničarski opozicioni lider Alberto Nunez-Feijoo nije uspio u svom pokušaju da dobije podršku parlamenta za inauguraciju na mjesto premijera.

Nakon razgovora sa španskim političkim strankama, kralj me je "obavijestio o svojoj odluci da predloži Pedra Sančeza kao kandidata za premijera", objavila je predsjedavajuća Francina Armengol.

Sančez će sada morati da traži podršku od najmanje 176 poslanika u parlamentu od 350 mjesta na glasanju koje se mora održati prije 27. novembra. Ako ne uspije, Španija će automatski biti primorana da održi nove izbore, najvjerovatnije sredinom januara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.