PRVI PUT U HISTORIJI

Kriza u Zastupničkom domu SAD: Mekartiju izglasano nepovjerenje

Kongresnik iz američke savezne države dobio je "otkaz" nakon pobune krajnje desnog krila Republikanske stranke

Zastupnički dom SAD. Twitter

H. J. I.

4.10.2023

Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Kevin Mekarti (McCarthy) postao je prvi predsjednik Zastupničkog doma u historiji kojemu su zastupnici izglasali nepovjerenje, piše The Guardian.

Kongresnik iz američke savezne države dobio je "otkaz" nakon pobune krajnje desnog krila Republikanske stranke kojoj su vjetar u leđa dali zastupnici Demokratske stranke kojima se nije sviđalo kako je Mekarti vidio problematiku državne potrošnje te kako je s predsjednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) pregovarao o državnom budžetu.

15 rundi glasanja

Mekarti je kongresnik od 2007. godine, a u januaru je postao predsjednik Zastupničkog doma. Međutim, povjerenje mu je dano tek nakon 15 rundi glasanja za predsjednika.

Mekartija je tada podržalo desno krilo stranke, ali tek nakon što je ispunio njihove zahtjeve koji su rezultirali njihovim usponom u hijerarhiji stranke.

Isti ti pripadnici desnog krila koji su mu omogućili da postane predsjednik Zastupničkog doma kasnije su protiv njega pobunili jer se s Bajdenom i Demokratskom strankom dogovorio oko podizanja gornjeg limita javnog duga SAD.

Mekarti je prošlog vikenda sa zastupnicima Demokratske stranke postigao privremeni dogovor oko državnog budžeta koji je spriječio privremenu blokadu državne potrošnje.

Izglasavanje nepovjerenja

Kongresnik Met Gec (Matt Gaetz), zastupnik Republikanske stranke iz savezne države Floride, zbog toga je u ponedjeljak podnio zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja Mekartiju.

Iako je većina zastupnika Republikanske stranke bila za Mekartija, inače saveznika bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), sudbinu su mu zapečatili "prebjezi" iz Republikanske stranke i zastupnici Demokratske stranke koji ga nikada nisu podržavali.

Zastupnički dom Kongresa SAD sada mora pronaći novog predsjednika.

Dužnost će privremeno preuzeti kongresnik Petrik Mekhenri (Patrick McHenry) iz savezne države Sjeverne Karoline.

Slučaj je komentirao i bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji doponik Al Jazeere iz Washingtona.

- Republikanski kongresman, koji si je u ljutnji pokušao nanjeti tešku povredu lupajući čekićem, interni je čelnik Kongresa dok republikanci ne izaberu stalnog. Prvo što je učinio je da je naredio Nensi Pelosi (Nancy) da isprazni svoj ured u Kongresu. Bez riječi objašnjenja - poručio je Puljić uz video snimku iz Kongresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.