ROBERTA METSOLA

Predsjednica Evropskog parlamenta: EU nije potpuna bez regije zapadnog Balkana

Proširenje je najmoćniji geopolitički alat Evropske unije, ističe Metsola

Roberta Metsola. Fena

FENA

4.10.2023

Evropska budućnost zapadnog Balkana je imperativ kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ponovno ujedinjenu Evropu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima – rekla je u izjavi za Fenu predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Ona smatra da Evropska unija nije potpuna bez regije zapadnog Balkana te da je proširenje najmoćniji geopolitički alat Evropske unije.

Geopolitička investicija

Kako je navela, proširenje je strateška, dugoročna geopolitička investicija u evropski mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet, a to je situacija u kojoj svi dobivaju.

- Transformativni učinak proširenja je neosporan. Potencijal članstva u EU daje značajan poticaj za promjene koje su neophodne za poboljšanje upravljanja, jačanje vladavine prava, promicanje slobode medija i stvaranje odgovarajuće klime za procvat civilnog društva – rekla je Metsola.

Naglasila je da je rat u Ukrajini imao popratnu posljedicu ubrzanja procesa proširenja te se nije složila s mišljenjima da ne postoji jasna politička volja Evropske unije da se proširi na zapadni Balkan.

- Ne slažem se da postoji nedostatak jasne političke volje. Ovo je proces, a kandidatura ovisi o reformskom napretku zemlje. Radujemo se što će Evropska komisija predstaviti oktobarski paket proširenja. No, stav Evropskog parlamenta je jasan - ako se ispune preduvjeti, treba započeti pregovore o članstvu u EU – navela je ona.

Sigurnosni izazovi

Govoreći o sigurnosnim izazovima u zemljama zapadnog Balkana, a s obzirom na stalna politička previranja, predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da ono što se događa na Balkanu utječe na cijeli kontinent.

- Prvi i najvažniji prioritet je deeskalacija i stabilizacija sigurnosti na tom području. Dva su nedavna zabrinjavajuća događaja, odnosno napad 24. rujna i otkriće ogromnog skladišta oružja na sjeveru Kosova. Također smo primijetili gomilanje srpske vojske na administrativnoj granici, što je zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti – istaknula je ona.

Kako naglašava, na evropskom kontinentu nema mjesta za gomilanje oružja i sigurnosnih snaga.

- Napori Evropske unije usmjereni su na sve aktere, s obje strane, kako bi doprinijeli deeskalaciji krize. Dijalog Beograda i Prištine je važan i EU je vrlo aktivna u njemu – ističe ona.

Roberta Metsola govorila je za Fenu i o migrantskoj krizi koja prijeti stabilnosti, a gdje je posebno u fokusu Bosna i Hercegovina koja se sama ne može nositi s dijelom izazova.

Zajednički izazov i dužnost

Ona ističe da upravljanje migracijama ostaje zajednički izazov i dužnost koju će EU i zapadni Balkan morati zajednički rješavati.

- S gotovo 170 miliona eura bilateralne i regionalne pomoći već isporučene u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), Evropska unija je značajno povećala svoju finansijsku potporu regiji. Cijenimo trud i duh saradnje partnera, međutim, potrebne su dugoročne i pojačane mjere za rješavanje problema nezakonitih migracija preko zapadnobalkanske rute, posebno u borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima – smatra ona.

Na kraju je rekla da je Evropska unija i dalje predana pružanju političke i finansijske pomoći regiji.

- Značajna finansijska potpora Evropske unije putem specijaliziranih programa omogućit će partnerima da poboljšaju sisteme azila i prihvata, pojačaju zaštitu granica, bore se protiv krijumčarskih mreža i organiziranih kriminalnih grupa te povećaju povratak sa zapadnog Balkana u njihove zemlje podrijetla – zaključila je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.