RIMOKATOLIČKA CRKVA

Historijski trenutak: Žene prvi put imaju pravo glasa na Biskupskom sinodu

Sinod će se također baviti drugim izazovima uključujući mogućnost blagoslova istospolnih zajednica

Papa Franjo je odobrio izmjenu normi koje regulišu Biskupski sinod u aprilu. Twitter

N. Č.

4.10.2023

U historijskom koraku za Rimokatoličku Crkvu, ženama će po prvi put biti dozvoljeno da glasaju na Biskupskom sinodu, koji danas počinje u Rimu. Papa Franjo je odobrio izmjenu normi koje regulišu Biskupski sinod u aprilu, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova, prenosi Associated Press.

Iskorak za žene

Ova odluka označava značajan pomak prema većem uključivanju žena u crkvene odluke. 

- Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva - izjavila je direktorica Svjetske ženske opservatorije, María Lía Zervino, za AP.

Trosedmični sinod će okupiti stotine delegata koji će se baviti brojnim gorućim pitanjima, uključujući ulogu žena u crkvi, sveštenički celibat i blagoslove za istospolne parove. Sastanak će se odvijati iza zatvorenih vrata.

Konkretni prijedlozi

Zasjedanje će se završiti glasanjem o konkretnim prijedlozima koji će se zatim iznijeti papi na razmatranje. Osim pitanja o ženama, sinod će se također baviti drugim izazovima i promjenama u crkvenim naukama, uključujući mogućnost blagoslova istospolnih zajednica.

Papa Franjo je nedavno sugerisao da bi mogli postojati načini za blagoslove istospolnih zajednica, što je odgovor na pet konzervativnih kardinala koji su izazvali pape da potvrdi crkveno učenje o homoseksualnosti prije velikog skupa na kojem su LGBTQ+ katolici na dnevnom redu.

Vatikan je nedavno objavio pismo koje je papa Franjo uputio kardinalima 11. jula, sugerirajući da se takvi blagoslovi mogu razmatrati bez pomiješanja s sakramentalnim brakom. Ova otvorenost prema promjenama u crkvenim naukama pokazuje dinamičnost i prilagodljivost Rimokatoličke Crkve u savremenom svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.