RATNO STANJE

Hamas pozvao na opći ustanak: Mediji javljaju da su Palestinci uzeli taoce

Palestinska grupa gađala neprijateljske položaje, aerodrome i vojne položaje s 5.000 raketa

Rakete pogodila kuću. AP

Z. K.

7.10.2023

Muhammad Al-Deif vojni komandant Hamasa objavio je danas snimljenu poruku, najavljujući operaciju Oluja Al-Aqsa i rekavši da je palestinska grupa gađala neprijateljske položaje, aerodrome i vojne položaje s 5.000 raketa. 

Izraelske odbrambene snage objavile su da mobiliziraju vojnike dok proglašavaju stanje ratne pripravnosti te da je započelo i pozivanje rezervista.

Poziv na ustanak

Poručili su da će se Hamas suočiti s posljedicama i odgovornošću za svoj napad.

- U posljednjih sat teroristička organizacija Hamas započela je masovno raketiranje iz Pojasa Gaze na izraelski teritorij, a teroristi su se infiltrirali na izraelski teritorij na više različitih lokacija. Civili u južnim i središnjim područjima moraju ostati uz skloništa, a u području oko Pojasa Gaze unutar skloništa.

Načelnik Glavnog štaba trenutno provodi procjenu situacije i odobrava planove za nastavak aktivnosti IDF-a. Teroristička organizacija Hamas je suverena u Pojasu Gaze i odgovorna je za ovaj napad. Suočit će se s posljedicama i odgovornošću za te događaje - stoji u saopćenju IDF-a.

Muhammad Al-Deif, vojni komandant Hamasa, pozvao je na opći ustanak protiv Izraela.

- Ako imate pištolj, izvadte ga. Ovo je vrijeme da to iskoristimo, izađite s kamionima, autima, sjekirama, danas počinje najbolja i najčasnija historija - kazao je Al-Deif i dodao da je napad na Izrael odgovor na napade na žene, skrnavljenje džamije Al-Aksa i opsadu Gaze.

On je pozvao Arape u Jeruzalemu i unutar Izraela, u Negevu, Galileji i sjevernom Izraelu da "zapale zemlju pod nogama okupatora". Nadalje poziva na "islamski otpor u Libanu, Iraku, Siriji da ujedine svoj otpor s današnjim napadom Palestinaca i počnu skupa marširati prema Palestini".

Infiltratori su ušli u izraelski južni dio kibuca Beeri, rekao je reporter Kanala 12, rekavši da stanovnici pozivaju Izraelske odbrambene snage (IDF) da požure u to područje. Sirene i eksplozije čule su se i na području grada Jeruzalema.

Viđeno tijelo

Komercijalni kanal također je izvijestio da su infiltratori uzeli taoce u Netiv Hasari, također u južnom Izraelu, sjeverozapadno od pustinje Negev. Neprovjerena snimka iz Pojasa Gaze navodno prikazuje pripadnike Hamasa s tijelom vojnika IDF-a koji je odveden iz Izraela tokom jutrošnjeg napada.

Video snimci pokazuju kako tijelo vade iz kamiona, dok se gomila okuplja oko njega.

Na drugim nepotvrđenim snimcima vidi se veliki broj vojnika, navodno u gradu Sderotu, a objavljen je i snimak izraleskog tenka Merkava IV u plamenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.