ANALIZA

Berko Zečević za "Avaz": Projektil ispaljen na bolnicu u Gazi eksplodirao u zraku i imao bojevu glavu sa više hiljada fragmenata

Upravo na osnovu efekata eksplozije na tlu i krovovima on je odredio pravac iz kojeg je projektil ispaljen

Zečević: Projektil je eksplodirao iznad parkirališta. Avaz - Twitter

Alen Bajramovic

18.10.2023

Na osnovu grube analize efekata eksplozije u zoni bolnice Al-Ahli u Gazi, vojni analitičar, sudski vještak, stručnjak u oblasti razvoja raketnih sistema Berko Zečević zaključuje da se radilo o projektilu koji je eksplodirao u zraku, iznad parking prostora ove bolnice.

Analizu, čije detalje objavljujemo, Zečević je uradio na osnovu fotografije agencije Reuters, koja je nastala na mjestu eksplozije u kojoj su ubijene 471 osobe.

- Prema preliminarnom zaključku, projektil je eksplodirao iznad parkirališta i vjerovatno je imao bojevu glavu sa više hiljada fragmenata u obliku kuglica od čelika i tungsten ili blizinski upaljač. U široj zoni mjesta eksplozije se mora nalaziti tijelo raketnog motora, ako je korišten raketni projektil, ili stabilizirajući odsjek avio – bombe, ako je ona korištena. Na osnovu efekata djelovanja eksplozije na tlu i na krovovima, mislim da je pravac doleta projektila iz lijevog donjeg dijela fotografije ka zoni centralnog dijela fotografije – kazao nam je Zečević.

Smjer doleta projektila. Reuters

U trenutku eksplozije na parkiralištu, širine oko 35 i dužine oko 25 metara nalazilo se oko 25 automobila. Zečević pojašnjava da je dio vozila izgorio u direktnom djelovanju blast efekta, udarnog talasa kao produkta detonacije u neposrednoj zoni eksplozije bojeve glave. Na fotografiji mjesto eksplozije označeno je markerom zvjezdastog oblika crvene boje.

- Trinaest automobila je bilo izloženo plamenu. Jedan automobil je pretrpio djelovanje blast efekta produkata detonacije visokog intenziteta, automobil je prevrnut i karoserija automobila je deformirana (žuti marker tačka-tačka). Po mom mišljenju, eksplozija bojeve glave je bila u vazduhu blizu tog automobila. Na tlu parkirališta koje je popločano sa šestougaonim pločama vide se tragovi udara fragmenata (crveni marker crta-crta) i oštećenja pločica. Na ovoj fotografiji se ne vide udari fragmenata na metalnu karoseriju automobila. Vidljivi su udari u krovove sa crijepom, u lijevom i donjem dijelu fotografije, a što sigurno ukazuje da je bojeva glava eksplodirala na visini većoj od visine nadstrešnice u lijevom gornjem dijelu fotografije, ispod koje se nalazi bijeli automobil – kaže Zečević.

Mjesto udarnog talasa velikog intenziteta. Reuters

Upravo na osnovu efekata eksplozije na tlu i krovovima on je odredio pravac iz kojeg je projektil ispaljen. Analizirao je i zonu ispod mjesta eksplozije bojeve glave u zraku.

- Prevrnuti i spaljeni automobil je bio lijevo i ispod mjesta eksplozije. Produkti detonacije eksplozije bojeve glave, koji su bili usmjereni ka tlu, pri svom udaru o tlo izazvali su reflektirani udarni talas velikog intenziteta koji je izazvao prevrtanje automobila i pomjeranja tri automobila koji su se nalazili ispred. Na automobil desno, sa zadnjim dijelom koji je prekriven gareži, vide se na krovu crne tačke, vjerovatno od prodora performiranih fragmenata u obliku sfera (kugli) od čelika ili tungsten, a to se može primjetiti i na krovu kombija. Za detaljniju analizu su nužne fotografije visoke rezolucije, koje su snimljene iz više pravaca i udaljenosti – ističe Zečević.

Analizom efekata udara fragmenata projektila na krovove potvrđuje svoju tezu da se eksplozija bojeve glave desila u zraku i to na više metara iznad zemlje.

Tragovi eksplozije na krovovima. Reuters

Analizom efekata udara fragmenata projektila na krovove potvrđuje svoju tezu da se eksplozija bojeve glave desila u zraku i to na više metara iznad zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.