SREDSTVO ODVRAĆANJA

SAD rekle Turskoj da su nosači aviona poslati u blizini Izraela radi moguće evakuacije

Redžep Tajip Erdoan kritizirao je SAD zbog tog poteza, rekavši da će počiniti "ozbiljne masakre" u Gazi

SAD su rasporedile dva nosača aviona. Fena

FENA

19.10.2023

Američki zvaničnici rekli su turskim kolegama da su nosači aviona koji su se približili Izraelu u istočnom Mediteranu tamo poslati radi moguće evakuacije civila, rekao je u četvrtak zvaničnik turskog ministarstva odbrane.

SAD su rasporedile dva nosača aviona - i njihove brodove za podršku - u istočnom Mediteranu od iznenadnog napada Hamasovih militanata na Izrael ovog mjeseca.

Predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kritizirao je SAD zbog tog poteza, rekavši da će počiniti "ozbiljne masakre" u Gazi.

Također je rekao da je raspoređivanje američkih nosača aviona u regionu ometalo napore Turske da uspostavi mir u regionu.

- Kada pokrenemo ovo pitanje s našim američkim kolegama, oni nam kažu da su te grupe nosača aviona tamo poslate u sklopu operacija evakuacije civila u regionu - rekao je novinarima zvaničnik turskog ministarstva odbrane.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) ranije je rekao da raspoređivanje borbenih grupa nosača aviona u regionu "nije zamišljeno kao provokacija, već kao sredstvo odvraćanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.