NA DANAŠNJI DAN

Rođena najveća folk zvijezda Balkana Lepa Brena

Danas je petak, 20. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostala su još 72 dana

Lepa Brena. raport.ba

I.P./nadanasnjidan.net

20.10.2023

Na današnji dan 1960. godine, u Tuzli je rođena Fahreta Jahić-Živojinović - Lepa Brena, najveća folk zvijezda Balkana.

Muzičku karijeru započela je 1982., kada je sa svojim bendom “Slatki greh” snimila album s kultnom pjesmom ”Čačak, Čačak”, s kojim je postigla ogroman uspjeh i otvorila novo poglavlje u historiji folk muzike na našim prostorima. Popularnost joj se povećala nakon prvog uspješnog pojavljivanja u filmu “Tesna koža”, poslije kojeg je snimljena i filmska komedija ”Nema problema” čiji cilj je bio promoviranje Brene i “Slatkog greha”.

Nikad nijedna jugoslavenska muzička zvijezda do tada nije postigla toliku popularnost, ne samo u Jugoslaviji nego i u Evropi, Americi, Kanadi i Australiji.

Godine 1991., 7. decembra, nakon četiri godine zabavljanja, Brena se udala za Slobodana Bobu Živojinovića, tada najboljeg tenisera Jugoslavije, u hotelu ”Intercontinental” u Beogradu, pred TV kamerama i uz prisustvo 700 etabliranih zvanica. Na vječanju se pojavila u prelijepoj vjenčanici francuskog modnog kreatora Kristijana Diora (Christian).

Nakon dugogodišnje pauze, 2008. godine Lepa Brena se odlučila za veliki povratak na muzičku scenu, snimivši 17. studijski album naziva ”Uđi slobodno”. Brenina popularnost ne jenjava ni danas pa su svi njeni nastupi i koncerti maksimalno posjećeni.

1632. - rođen engleski arhitekt Kristofer Ren (Christopher Wren), osnivač Kraljevskog društva u Londonu (akademija nauka) i njegov prvi predsjednik od 1680. do 1682. Projektovao je niz zdanja poslije požara koji je opustošio London 1666., među kojima monumentalnu katedralu Svetog Pavla.

1728. - požar uništio veći dio Kopenhagena.

1854. - rođen francuski pisac Žan Nikolas Artir Rembo (Jean Nicolas Arthur Rimbaud), koji je mnogo utjecao na francuske i svjetske pjesnike novim jezikom i neuobičajenom metaforikom. Većinu pjesama napisao je prije 20. godine života, a u 17. čuvenu poemu "Pijani brod".

1864. - rođen Branislav Nušić, srbijanski književnik, komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik moderne retorike u Srbiji, te istaknuti fotograf amater. Najpoznatiji je kao pisac komedija, koje su mnogo puta ekranizirane, te izvođene u svim regionalnim pozorištima, a i danas se često nađu na repertoarima. To su: “Gospođa ministarka”, “Narodni poslanik”, “Ožalošćena porodica”, “Pokojnik” i “Sumnjivo lice”.

1884. - rođen američki filmski glumac mađarskog porijekla Bela Blaško, poznat kao Bela Lugoši, tumač niza uloga Drakule u filmovima strave. Filmovi: "Trinaesta stolica", "Drakula", "Ubistvo u ulici Morž", "Poljubac smrti", "Ostrvo izgubljenih duša", "Crna mačka", "Znak vampira", "Drakulina kći", "Frankeštajnov sin", "Gorila", "Invazija kradljivaca leševa".

1890. - umro engleski istraživač, pisac, prevodilac i diplomata Ričard Barton (Richard), prvi Evropljanin koji je, predvodeći ekspediciju s Džonom Haningom Spikom (John Hanning Speke), 1858. godine, vidio jezero Tanganjika u Africi. Napisao je više od 50 putopisnih knjiga o različitim dijelovima svijeta, između ostalih, "Sind i rase koje nastanjuju dolinu Inda", "Sokolarstvo u dolini Inda", "Hodočašće u Medinu i Meku", "Prvi koraci istočnom Afrikom"…

1891. - rođen engleski fizičar Džejms Čedvik (James Chadwick), dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1935. godine, za otkriće neutrona. U Drugom svjetskom ratu je od 1943. do 1945. kao glavni britanski instruktor radio na "Menhetn projektu" razvoja atomske bombe u Los Alamosu, SAD.

1935. - kineske komunističke snage Mao Ce Tunga u provinciji Sjeverni Šensi okončale "Dugi marš", započet godinu ranije iz provincije Jangksi, tokom kojeg je probijena četverostruka blokada Nacionalističke armije Čang Kaj Šeka. U proboju ka sjeveru pod borbom je pređeno više od 11.000 kilometara i marš je završen spajanjem dijelova kineske Crvene armije.

1942. - preminuo srbijanski glumac, pisac, karikaturista i humorista Brana Cvetković, osnivač "Orfeuma", za koji je napisao više od 80 dramskih komada i skečeva lakog žanra.

1946. - rođen Marko Nikolić, srbijanski I jugoslavenski glumac. Iznimnu popularnost stekao je ulogom Dragiše Popadića (Giga Moravac) u hit TV seriji "Bolji život" (1987.–1991.). Umro je u Beogradu, 2. januara 2019. godine, u 73. godini života.

1950. - umro američki političar Henri Luis Stimson (Henry Lewis), ministar rata SAD od 1911. do 1913. i od 1940. do 1945, na čiju je preporuku predsjednik SAD Hari Truman (Harry) odlučio da, u avgustu 1945., baci atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

1958. - rođen Ivo Pogorelić, hrvatski pijanist, jedan od najvećih klasičnih muzičara današnjice. Dobitnik je brojnih regionalnih i međunarodnih nagrada te pobjednik mnogih svjetskih muzičkih festivala. U Hrvatskoj je, 1986. godine,osnovao Fond za mlade muzičare namijenjen finansiranju inozemnih studija najdarovitijih mladih muzičara, a u njemačkom Bad Vorishofenu inaugurirao je međunarodni muzički festival koji nosi njegovo ime (1988). Pogorelić je prvi umjetnik kojem je UNESCO dodijelio titulu ambasadora dobre volje (1988.). Podjednako se zauzima za konkretnu pomoć bolesnim, siromašnim i društveno obespravljenim osobama pa je utemeljio Dobrotvornu zakladu Sarajevo (1994) pod patronatom UNESCO-a.

1971. - kancelar Zapadne Njemačke Vili Brant (Willy Brandt) dobio Nobelovu nagradu za mir.

1973. - britanska kraljica Elizabeta II otvorila novu Opersku kuću u Sidneju.

1994. – u Los Anđelesu je preminuo slavni glumac Bert Lankester (Burt Lancaster). Najbolje uloge ostvario je u čuvenim holivudskim filmovima „Odavde do vječnosti“ (1953.) i „Obračun kod O.K. Korala“ (1957.). Od polovine 1950-ih producirao je vlastite projekte, kao „Vera Cruz“ (1954.) i „Trapez“ (1956.). Izniman talent i fizička pojava donijeli su mu status zvijezde, te se okrunio Oskarom i Zlatnim globusom za najbolju glavnu ulogu u filmu „Elmer Gantry“, 1960. godine.

2003. - u Beogradu je preminuo pozorišni i filmski glumac Miodrag Petrović Čkalja, prema mišljenju mnogih, najbolji komičar naše regije. Veliku popularnost stekao je šezdesetih godina u TV-serijama “Servisna stanica”, “Muzej voštanih figura”, “Licem u naličje”, “Crni sneg”, “Sačulatac”, a 70-ih i 80-ih godina ostvario je nezaboravne uloge u serijama “Kamiondžije” i “Vruć vetar”. Glumio je i u brojnim filmovima i nagrađen mnogim priznanjima.

Za vrijeme Miloševića, iako u starosti, Čkalji je onemogućeno nastupanje zbog kritičkog stava prema tadašnjoj vlasti.

2011. - bivši libijski vođa Muamer el Gadafi, punim imenom Muamer Muhamed Abu Minijar el Gadafi, ubijen je u Sirtu, a snage Prelaznog nacionalnog savjeta preuzele su kontrolu nad gradom.

2013. - preminula Jovanka Budisavljević Broz, supruga predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

2014. – preminuo Oskar de la Renta (Oscar), slavni američko-dominikanski modni dizajner. Svjetsku slavu stekao je 1960. kao jedan od dizajnera supruge tadašnjeg američkog predsjednika Džona Kenedija (John Kennedy) Žakline (Jacqueline).

2017. - umro Ljubomir Ubavkić „Pendula”, srbijanski glumac. Osim na srbijanskim i jugoslavenskim pozorišnim scenama, igrao je i na pozornicama Austrije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Poljske, Švajcarske, Amerike i Kanade, te ostvario značajne uloge u televizijskim serijama i TV komedijama poput: "Jovan i Jovanka", "Glumac je glumac", "Otpisani", "Povratak otpisanih", "Više od igre", "Levaci", "Vruć vetar"...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.