RIO DE ŽANEIRO

Drama u Brazilu: Narkodileri pucali na policijske helikoptere

Piloti su morali da obave hitno slijetanje

Oštećeni helikopter. Twitter

H. J. I.

24.10.2023

Pripadnici brazilskog narko kartela oštetili su policijske helikoptere tokom racije u Rio de Žaneiru zbog čega su piloti morali da obave hitno slijetanje.

Dva policijska helikoptera Bell UH-1H Huey oštećena su nakon što su narko karteli otvorili jaku vatru na njih. Helikopteri civilne i vojne policije su pogođeni tokom policijske akcije koja se u ponedjeljak 9. oktobra odigrala u jednom kvartu Rio de Žaneira.

Kartel je navodo otvorio vatru iz malokalibarskog oružija ali uprkos tome uspjeli su da nanesu oštećenja koja su više očekivana i idu "u rok službe" u ratnim operacijama.

Jedan helikopter je usljed rafalne paljbe sa zemlje ostao bez vjetrobranskog stakla dok je drugom pogođen rezervoar za gorivo.

Policijski Bell UH-1H "dobio je metak" u rezervoar a posada je odlučila da se prinudno prizemi. Iz policijske uprave su poručili da je odluka o slijetanju nije bila posljedica tehničkih oštećenja, već je to bio "dobrovoljan izbor posade radi procjene štete". Jedan od pilota je ranjen ali nije u životnoj opasnosti.

Na video snimku objavljenom na mreži X (nekadašnji Twitter) vide se dva helikoptera u niskom letu iznad očigledno siromašnih naselja - favela i čuje se puščana paljba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.