OBJAVLJENO ISTRAŽIVANJE

Kineski naučnici otkrili osam novih virusa: Potencijalno kobni za ljudsku populaciju

Među gotovo 700 izuzetih uzoraka pronašli su čak osam do sad neotkrivenih patogena koji se šire među glodavcima

Virusi: Potencijalni rizik za ljudsku populaciju. Mreža X

N. H.

25.10.2023

Naučnici iz Kine su proveli opsežno istraživanje populacije glodavaca na tropskom otoku Hainanu, uz južnu obalu.

Među gotovo 700 izuzetih uzoraka pronašli su čak osam do sad neotkrivenih patogena koji se šire među glodavcima, a imaju sposobnost zaraziti ljude.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u kineskom časopisu „Virologica Sinica“.

U istraživanju se navodi kako je prikupljeno 682 brisa od različitih glodavaca uhvaćenih na tom otoku između 2017. i 2021. godine.

Porodica koronavirusa 

Laboratorijska analiza je otkrila niz novih virusa, među kojima je i jedan iz porodice koronavirusa, a koji je dobio ime „CoV-HMU-1“. Daljnjim istraživanjem otkriveno je kako pripada porodici koronavirusa, koji uključuje i SARS-CoV-2.

Osim toga, otkrivena su dva nova pestivirusa povezana sa žutom i denga groznicom, novi astrovirus koji uzrokuje želučane probleme, dva nova parvovirusa koji mogu izazavati simptome slične gripi te dva nova papiloma virusa koji mogu uzrokovati rak kod ljudi.

Kineski znanstvenici ističu kako su upravo otkrića novih pestivirusa i parvovirusa veoma zanimljiva jer su otkriveni kod dvije vrste štakora, za koje ranije nije bilo utvrđeno da prenose takve vrste patogena.

Poziv za proučavanje

Znanstvenici ističu kako novootkriveni virusi proširuju znanstveno znanje o klasifikaciji virusa te sugeriraju da postoje virusi koji još nisu otkriveni, a koji su se samostalno razvili u jedinstvenim domaćinima u nepristupačnim područjima. Kao što je otok Hainan koji je zbog svog položaja izoliran od kontinentalne Kine, ali je istovremeno dom za čak 9 miliona ljudi.

No, znanstvenici upozoravaju kako prisutnost tih virusa u prirodi može biti potencijalni rizik i za ljudsku populaciju, pogotovo ako prijeđu s originalnog, životinjskog domaćina, na čovjeka.

U svom radu istakli su i pozvali kolege da dodatno prouče novootkrivene viruse kako bi se tačno moglo odrediti kako se šire i njihov mogući utjecaj na ljude. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.