"ZAUSTAVITI GENOCID"

Španska ministrica poručila: Netanjahu je izvan kontrole

To je rezultat činjenice da ni Netanjahu niti Izrael nisu smatrani odgovornima za svoju nezakonitu okupaciju palestinskog teritorija, kazala je Belara

Benjamin Netanjahu. AP

N. H.

26.10.2023

Španska ministrica za socijalna prava i šefica Podemosa Ione Belara (Belarra) komentarisala je sukob između Izraela i Hamasa.

- Netanjahu, na čelu Države Izrael, potpuno je izvan kontrole. Proglasio je UN nepoželjnim. Bitno je da mu međunarodna zajednica prestane povlađivati i da mu se suprotstavi. Ponavljam: ekonomske sankcije i embargo na oružje – napisala je ona u objavi na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

Naknadno je objavila video na kojem predlaže „četiri stvari koje bi evropske države mogle učiniti danas da zaustave genocid u Palestini“.

- Danas smo saznali da je Netanjahu proglasio Ujedinjene narode nepoželjenim u Izraelu. To znači da UN-ovo osoblje neće imati vize za putovanje u to područje – kazala je Belara, pa nastavila:

- Ovo je rezultat činjenice da ni Netanjahu niti država Izrael nisu smatrani odgovornima za svoju nezakonitu okupaciju palestinskog teritorija u posljednjim desetljećima. Postoje četiri stvari koje europske države mogu učiniti odmah. 

Prvo, prekinuti diplomatske odnose s državom Izrael. Drugo, provesti snažne ekonomske sankcije kao što je učinjeno s Putinom. Treće, uvesti embargo na oružje. 

Četvrto, kao što je također učinjeno u slučaju rata u Ukrajini, izvesti Netanjahua i sve političke vođe odgovorne za bombardiranje civilnog stanovništva pred Međunarodni kazneni sud. Poduzmimo nešto, još uvijek je moguće zaustaviti genocid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.