HTJELI NAPASTI POLICIJU

U Indoneziji uhapšeno 59 militanata: Planirali ometati predstojeće izbore

Osumnjičenici su privedeni u operacijama od 2. do 28. oktobra

U Indoneziji uhapšeno 59 militanata. Twitter

H. J. I.

31.10.2023

Indonezijska protuteroristička jedinica uhapsila je 59 osumnjičenih islamskih militanata, uključujući neke iz grupe Jamaah Ansharut Daulah (JAD) inspirirane Islamskom državom, osumnjičenih za planiranje ometanja predstojećih izbora, rekao je glasnogovornik jedinice.

Devetnaest uhapšenih bilo je iz mreže Jemaah Islamiah (JI), koja ima veze s Al Qaidom, dok je 40 osumnjičenih bilo iz JAD-a, koji je obećao vjernost Islamskoj državi.

"Planiraju napasti policijske objekte"

Asvin Siregar (Aswin), glasnogovornik operativne grupe za borbu protiv terorizma Densus 88, rekao je da su militanti JAD-a osumnjičeni za planiranje napada kako bi ometali predsjedničke i parlamentarne izbore 14. februara.

- Za njih su izbori nemoralni i protiv islamskih zakona - rekao je Asvin. 

- Oni planiraju napasti policijske objekte. To se odnosi na njihov glavni cilj, a to je poništavanje izbora - dodao je ne dajući više pojedinosti o navodnoj zavjeri.

Osumnjičenici su privedeni u operacijama od 2. do 28. oktobra, a policija je također zaplijenila nešto oružja i hemikalija za izradu bombi, rekao je Asvin.

Doživjeli niz islamističkih napada

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svijetu i doživjela je niz islamističkih napada u godinama nakon 11. septembra 2001., napada na Sjedinjene Države, uključujući bombaške napade na odmorišni otok Bali 2002. u kojima je poginulo više od 200 ljudi, mnogi od njih australski turisti. Vjeruje se da je bombaški napad na Baliju orkestrirao JI.

Međutim, sigurnosni analitičari kažu da se militantna prijetnja znatno smanjila posljednjih godina, uglavnom zbog uspješnih operacija snaga sigurnosti.

Asvin je također upozorio da bi propalestinski protesti i prikupljanje sredstava od nedavnog nasilja na Bliskom istoku mogli potaknuti bijes i isprovocirati militantne napade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.