100 GODINA REPUBLIKE

Šta je pod Erdoanovom vlašću ostalo od Ataturkovog naslijeđa

Erdoan se zasigurno ne bi osjećao kao kod kuće u Ataturkovoj Turskoj, a Ataturk se ne bi osjećao kao kod kuće u Erdoanovoj Turskoj

Turska: Dvojica najznačajnijih lidera. Instagram

D. H.

31.10.2023

Turska je jučer proslavila Dan nezavisnosti, stotinu godina od dana kada je Kemal Ataturk, spasivši ono što je ostalo od Osmanskog carstva od napadačke grčke vojske i ukinuo sultanat, proglasio Republiku Tursku. Novi turski parlament izabrao ga je za predsjednika samo nekoliko sati kasnije. Ono što je uslijedilo tokom sljedećeg desetljeća bila je jedna od najtemeljitijih i povremeno najnemilosrdnijih vježbi u izgradnji nacije u historiji. U vrijeme Ataturkove smrti Turska je imala novi alfabet, novi građanski zakon, opće pravo glasa i novu državnu religiju, sekularizam, koja je išla uz staru, islam, prenosi „The Economist“.

 Najpopularnija ličnost

Gotovo 60 posto Turaka, uključujući 46 posto pristalica vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), prema istraživanju objavljenom u avgustu, smatra ga najomiljenijom historijskom osobom u zemlji. Više od deset posto kaže da su mu zahvalni za ono što je učinio za Tursku, pokazuje druga anketa. A više od 73 posto vjeruje da su vrijednosti koje on zastupa relevantnije nego ikad. Na Erdoana se često gledalo kao na anti-Ataturka. Nakon što je postao premijer 2003. godine, njegovi kritičari često su ga optuživali, kao pristalicu političkog islama, da planira Tursku pretvoriti u drugi Iran. Erdoan je imao dva desetljeća na vlasti, više nego što je imao Ataturk, kako bi demontirao turski sekularni poredak. Ako mu je to sve vrijeme bio plan, onda i nije daleko stigao, uprkos kontroli državnih institucija i velikog dijela medija.

Pod Erdoanovom vladavinom islam ima veće mjesto u javnom životu nego u bilo koje vrijeme od Osmanlija. Turski čelnik osnažio je generaciju pobožnih poslovnih ljudi i ukinuo ograničenja nošenja marama za žene. On je temeljito preinačio obrazovanje, dopuštajući više vjerskog podučavanja, i otvorio je hiljade „Imam-Hatip“ škola, osmišljenih za obrazovanje imama. One sada čine više od 13 posto svih javnih škola. Uveo je neke od najviših poreza na alkohol u Evropi.

Nasljednik, ne izazivač

Ali on je vidio slabe rezultate svoje politike. Prema studiji Konda, anketara, udio Turaka koji se izjašnjavaju kao nevjernici porastao je na 7 posto 2021. s 2 posto desetljeće ranije. Udio žena koje nose neki oblik islamske marame opao je, a ne porastao, sa 63 posto na 59 posto. Uprkos vrtoglavom rastu cijena i drakonskim ograničenjima oglašavanja, potrošnja pića ostala je stabilna (iako je najniža u Evropi).

Tokom svojih prvih godina na vlasti, turski vođa bio je otvorenije kritičan prema Ataturku, jednom je otišao toliko daleko da je njega i njegovog nasljednika nazvao "dvojicom pijanaca". Ali tokom proteklog desetljeća, nakon što je izgubio podršku turskih liberala, Kurda i Gulenovog pokreta, te se umjesto toga udružio s nacionalistima, od kojih su mnogi bili ugrađeni u vojsku i policiju, Erdoan je prigrlio Ataturka kao vlastiti simbol vlasti.

Erdoan se zasigurno ne bi osjećao kao kod kuće u Ataturkovoj Turskoj, a Ataturk se ne bi osjećao kao kod kuće u Erdoanovoj Turskoj. Ali kao pobornik novog tipa državnog nacionalizma, turski moćnik u svojoj novoj inkarnaciji sebe više ne vidi kao Ataturkovog izazivača, već kao njegovog nasljednika.

 Ujedinjujući nacionalizam

Turski vođa stvorio je nacionalizam koji nadilazi stare podjele između religijskog i svjetovnog. Erdoan je izgradio karijeru polarizirajući zemlju. Tako će i nastaviti. Ali njegova vizija novog "turskog stoljeća" kombinira stratešku autonomiju od Zapada, težnju za ekonomskom ekspanzijom potaknutu novom infrastrukturom i odbrambenim projektima, te zabijeljenu verziju osmanske prošlosti. Sve to privlači mnoge izvan njegove stranke. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.