KAKO RATUJU

Sat otkucava, a IDF polako povlači omču: "Naučili su lekciju iz 2014."

Cilj je uništiti vojno krilo Hamasa i njegovu ogromnu vojnu infrastrukturu uključujući mrežu tunela, pogone za proizvodnju projektila...

Izraelski vojnici. AP Photo/Majdi Mohammed

N. Aj.

2.11.2023

Nakon sedmica bombardiranja i noćnih upada osmišljenih da ispitaju i testiraju otpor Hamasa, Izraelci sada pokušavaju povući omču oko Hamasa presijecajući pojas Gaze na dva dijela. Izraelske trupe se kreću iznad grada Gaze na sjeveru i prema Vadi Gazi na jugu, s ciljem okruživanja militantne grupe koja vlada Gazom.

Odmjereni, snažni koraci

Izraelski vojni analitičari opisuju proboj izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Gazu kao "oprezan pritisak". Slično je izjavio i premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu), koji je u ponedjeljak rekao da Izrael ostvaruje "sistemski napredak" u vojnoj kampanji protiv Hamasa. Izraelska vojska "proširila je kopneni ulazak u pojas Gaze, čini to odmjerenim, vrlo snažnim koracima, sustavno napredujući korak po korak, rekao je Netanjahu, prenosi Jutarnji list.

IDF je rekao da je pogodio više od 600 ciljeva u posljednja 24 sata, te su njegove trupe ubile desetke terorista koji su se zabarikadirali u zgradama i tunelima. Hamas je izvijestio o "teškim borbama" u sjevernoj Gazi, dodavši da su se izraelski tenkovi povukli iz južnih predgrađa grada Gaze. Izraelski analitičari kažu da je strategija IDF-a "korak po korak" nastala na naučenim lekcijama.

Prva je lekcija iz rata 2014. godine kada je tokom 50-dnevnog ratovanja Hamas ubio 66 izraelskih vojnika zahvaljujući razgranatoj mreži tunela. Jedan od najsmrtonosnijih incidenata dogodio se u gradu Gazi trećeg dana sukoba, kada se oklopni transporter pokvario i pogođen je protutenkovskom raketom. Svih sedam vojnika koji su se nalazili u vozilu su ubijeni. Nakon toga je IDF započeo snažne zračne i topničke napade.

- IDF uči na svojim greškama i zato ste nedavno mogli vidjeli snažne zračne napade. Oni pripremaju teren, čiste ga u područjima za koja znaju da će se morati boriti - rekao je jedan bivši izraelski vojni obavještajac za "The Telegraph".

Manuel Trajtenberg, izvršni direktor Instituta za studije nacionalne sigurnosti (INSS) u Tel Avivu, rekao je da strategija IDF-a također mora uzeti u obzir "nekoliko različitih satova, od kojih svi otkucavaju".

Tuneli i ispod nivoa vode

- Prvo, to je vojni sat u smislu ljudstva i kapaciteta. Ali, onda je tu i pitanje talaca, međunarodnog pritiska, pa čak i ekonomskog pritiska. Najveći je izazov kako se ti svi satovi mogu sinhronizirati - kazao je izraelski analitičar.

Cilj IDF-a u Gazi je uništiti vojno krilo Hamasa i njegovu ogromnu vojnu infrastrukturu uključujući mrežu tunela, pogone za proizvodnju projektila te skladišta oružja i goriva. Gorivo se koristi ne samo za ventilaciju sistema tunela, već i za ispumpavanje vode jer neki od tunela idu ispod nivoa vode. Nakon što je sravnio sa zemljom većinu područja grada Gaze, IDF sada polako pomiče trupe naprijed te buldožerima i bombama ruše tunele i bunkere kako bi pokušali spriječiti iznenadne napade sa stražnje strane.

- Samo IDF u potpunosti zna šta se dešava, ali čini se akcije provodi sporo i namjerno. Okarakterizirala bih to kao oprezan, korak po korak pristup iz vojne perspektive - rekla je analitičarka INSS-a Sima Šin (Shine).

Trajtenberg predviđa da će izraelska kopnena operacija doći do vrhunca za dvije sedmice, a zatim se postupno smanjivati i protegnuti na nekoliko mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.