BORBA ZA LJUDSKA PRAVA

Odbor za ljudska prava UN poziva Iran da raspusti moralnu policiju

Iranska diplomatska misija u Ženevi nije odmah odgovorila na zahtjev da komentira izvještaj Odbora

Smrt Mahse Amini zazvala je višemjesečne proteste širom zemlje. AP

Z. K.

4.11.2023

Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda izrazio je zabrinutost zbog postupanja Irana prema ženama i djevojčicama i pozvao na raspuštanje iranske moralne policije. U svom pregledu stanja ljudskih prava u Iranu, Odbor je rekao da bi Teheran trebao uvesti zakone koji štite žene i djevojčice od bilo kojeg oblika nasilja.

Porodično nasilje

- Država bi trebala usvojiti sveobuhvatan zakon kojim se kriminaliziraju svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama, koji bi se izričito bavio porodičnim nasiljem, silovanjem u braku i zločinima počinjenim u ime takozvane „časti“ - stoji u izvještaju Odbora.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini koja je prošle godine držana u pritvoru policije za ćudoređe zbog kršenja pravila koja zahtijevaju od žena da nose hidžab, izazvala je višemjesečne protivvladine proteste širom zemlje.

Njena smrt oslobodila je godinama nakupljani prigušeni bijes zbog niza problema: od nedostatka političkih i životnih sloboda do ekonomskih poteškoća, što je izazvalo najgoru krizu legitimiteta klerikalnog establišmenta u desetljećima.

UN-ov Odbor rekao je da bi Iran trebao "izmijeniti ili ukinuti zakone i politike koje kriminaliziraju nepoštivanje obveznog pokrivanja i raspustiti policiju za ćudoređe".

Žene i kazne

Iranska diplomatska misija u Ženevi nije odmah odgovorila na zahtjev da komentira izvještaj Odbora.

Iranska policija i milicija Basidž, koji su povezani s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom, provode obvezna javna pravila odijevanja koristeći nasilje, prema Ujedinjenim narodima i skupinama za ljudska prava. 

Žena koja ne nosi hidžab može se suočiti s uznemiravanjem, hapšenjem, novčanom kaznom, pa čak i zatvorom. Aktivisti koji su osporili zakone suočeni su s višegodišnjim zatvorskim kaznama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.