BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Barak Obama: Okupacija i sve ovo što se događa Palestincima je nepodnošljivo

On je rekao kako je ono što je Hamas učinio bilo užasno i da za to nema opravdanja, ali i da Palestinci trpe nepodnošljivo

Obama: Treba uzeti širu sliku. Screenshot / X

E. Ć.

5.11.2023

Nekadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama (Barack), govoreći o sukobu između Izraela i Hamasa, pozvao je Amerikance da uzmu u obzir "čitavu sliku".

Obama je rekao kako je ono što je Hamas učinio bilo užasno i da za to nema opravdanja, ali i da Palestinci trpe nepodnošljivo.

- Ono što je Hamas učinio bilo je užasno i za to nema opravdanja. Ali je također istina da je okupacija i sve ovo što se događa Palestincima nepodnošljivo - izjavio je Obama u intervjuu za podcast "Pod Save America", koji vode njegovi bivši zaposlenici u Bijeloj kući.

Bivši američki predsjednik je upozorio kako bi izraelska kopnena operacija u Gazi mogla imati obrnutu reakciju, navodeći da bi svaka smrt civila povećala podršku ekstremizmu i naštetila dugoročnoj sigurnosti zemlje.

Umjesto toga, on se zalaže da sve strane u raspravi o Izraelu i Palestini priznaju valjane pritužbe sa svih strana.

- Ako postoji ikakva šansa da možemo djelovati konstruktivno i učiniti nešto, to će zahtijevati priznanje složenosti i održavanje onoga što se na površini može činiti kontradiktornim idejama - kazao je Obama i dodao:

- Ako želite riješiti problem onda morate prihvatiti cijelu istinu i tada morate priznati da ničije ruke nisu čiste i da smo svi do neke mjere sukrivci.

Tokom gostovanja u podkastu okrivio je društvene mreže za jačanje podjela i pristrasnosti jer se veća pažnja pridaje sloganima umjesto slojevitosti.

Podsjetimo, Obama je ušao u Bijelu kuću uvjeren da bi mogao biti predsjednik koji će riješiti desetljećima star sukob između Izraelaca i Palestinaca. 

On je za vrijeme svog mandata podržavao mirovne pregovore između Izraela i palestinskih vlasti s ciljem osiguravanja dvodržavnog rješenja.

Napustio je dužnost nakon godina previranja s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu), koji je bio frustriran Obaminim insistiranjem na sporazumu o iranskom nuklearnom programu i njegovim zahtjevima da Izrael obustavi planove o izgradnji ilegalnih naselja na Zapadnoj obali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.