UPUTILA APEL

Jordanska kraljica: Podrška Palestini ne znači biti antisemit ili terorist

Rania Al Abdullah pozvala je na prekid vatre u izraelskom sukobu

Jordanska kraljica Rania Al Abdullah. Juan Medina/Pool Photo via AP

N. Č.

6.11.2023

Jordanska kraljica Rania Al Abdulah izrazila je snažan apel za prekid vatre u izraelskom sukobu protiv Hamasa. U izjavi za CNN, kraljica je istakla da podrška Palestini ne znači podršku antisemitizmu ili terorizmu.

- Dopustite mi da budem jasna. Ne znači da sam antisemit, ili za Hamas ili terorizam ako dam podršku Palestini. Ono što smo vidjeli posljednjih godina je optužba da se antisemitizam koristi kao oružje za ušutkavanje svake kritike Izraela. Želim apsolutno svim srcem osuditi antisemitizam i islamofobiju, ali također želim podsjetiti da Izrael ne predstavlja sav jevrejski narod širom svijeta. Izrael je država i sama je odgovorna za svoje zločine - naglasila je kraljica.

Njene riječi dolaze nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku, gdje su raketni napadi i sukobi između Izraela i Hamasa doveli do ozbiljnih ljudskih gubitaka i štete infrastrukturi. Kraljica Rania Al Abdullah izrazila je duboku zabrinutost zbog situacije i pozvala na hitan prekid vatre kako bi se spriječile dalje patnje civila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.