"HOĆE DA ME UŠUTKAJU"

Prva žena palestinskog porijekla u Kongresu na meti žestokih napada zbog zalaganja za prekid vatre u Gazi

Nastavit ću raditi za pravedan i trajan mir koji podržava ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi, navela je Rašida Tlaib

Američka kongresmenka Rašida Tlaib. AP

N. Aj.

7.11.2023

Američka kongresmenka Rašida Tlaib (Rashida), prva žena palestinskog porijekla koja je osvojila mandat u Kongresu, oglasila se izjavom u kojoj je navela da je izložena pritisku od strane kolega zbog upozoravanja na masovno ubijanje Palestinaca u Gazi.

Tlaib je ranije otvoreno prozvala predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da je podržao genocid nad palestinskim narodom.

- Sramota je što su moje kolege više fokusirane na to da me ušutkaju nego na spašavanje života, budući da broj mrtvih u Gazi premašuje 10.000. Mnogi od njih su mi pokazali da im palestinski životi jednostavno nisu važni, ali još ne kontrolišem njihovu retoriku ili postupke. Umjesto da priznaju glas i perspektivu jedinog palestinskog Amerikanca u Kongresu, moje su kolege pribjegle iskrivljavanju mojih stavova u rezolucijama punim očitih laži. Opetovano sam osuđivala užasna ubijanja civila od strane Hamasa i izraelske vlade, i žalila sam za izgubljenim životima Izraelaca i Palestinaca.

U međuvremenu, svaki dan koji prođe bez prekida vatre donosi više smrti i razaranja nedužnim civilima, koji nemaju gdje sigurno otići, izazivajući bijes i osudu američkog naroda i međunarodne zajednice. Većina Amerikanaca podržava prekid vatre, ali ovaj Kongres ne sluša njihov glas. Nastavit ću pozivati na zajednički prekid vatre, na oslobađanje talaca i proizvoljno zatočenih, na hitnu dostavu humanitarne pomoći i na vraćanje svakog Amerikanca kući. Nastavit ću raditi za pravedan i trajan mir koji podržava ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi, u središtu je mirnog suživota između Izraelaca i Palestinaca i osigurava da niti jedna osoba, nijedno dijete ne mora patiti ili živjeti u strahu od nasilja - navela je Tlaib u svojoj izjavi.

Ova njena izjava dolazi kao reakcija na namjere republikanskih kongresmena da je osude zbog komentara u kojima je kritikovala Izrael.

Naime, na sjednici Kongresa našle su se dvije rezolucije republikanaca iz Džordžije protiv kongresmenke Tlaib. Jednu je rezoluciju predstavio zastupnik Rič Mekormik (Rich McCormick), a druga je od zastupnice Mardžori Tejlor Grin (Marjorie Taylor Greene).

Nakon što je Zastupnički dom izglasao blokiranje rezolucije Grin kojom se osuđuje Tlaib, Grin je iznijela novu verziju rezolucije u kojoj se propalestinski protest na Kapitolu ne spominje kao "pobuna", zbog čega su neki republikanci bili uznemireni. No očekuje se da će Mekormikova rezolucija imati veću podršku republikanaca jer je jezik "više prilagođen nedavnim događajima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.