VIŠE OD 1000 INCIDENATA

Makron upozorava na "nepodnošljivo" oživljavanje antisemitizma u Francuskoj

Predsjednik Francuske poziva na odbranu od "neobuzdanog" antisemitizma i ističe važnost zajedništva u suočavanju s mržnjom

Emanuel Makron. BBC

FENA

12.11.2023

Suočen sa sve češćim antisemitskim incidentima u Francuskoj, predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) apelovao je na svoje sunarodnike da se suprotstave "nepodnošljivom" oživljavanju "neobuzdanog" antisemitizma.

U otvorenom pismu objavljenom u novinama Le Parisien, Makron je napisao da Francuska u kojoj jevrejski sugrađani strijepe nije prava Francuska. 

- Francuska u kojoj se Francuzi boje zbog svoje vjere ili porijekla nije Francuska - istaknuto je u pismu. 

Makron je upozorio na opasnost od podjela u zemlji, naglašavajući da je u historiji Francuske "antisemitizam uvijek bio uvod u drugu mržnju i rasizam" .

Govoreći o ratu u Gazi, Makron je izrazio želju za pravdom, mirom i sigurnošću za izraelski i palestinski narod te države u regiji.

Prema riječima Makrona, u Francuskoj je u jednom mjesecu zabilježeno više od 1000 antisemitskih incidenata, što predstavlja trostruko povećanje u odnosu na cijelu prošlu godinu.

Ovo pismo dolazi neposredno prije velikog skupa protiv antisemitizma u Parizu, no Makron neće učestvovati u protestima koje su inicirali predsjednica Nacionalne skupštine Žael Braun Pivet (Yaël Braun-Pivet) i predsjednik Senata Žerard Laršer (Gérard Larcher).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.