NAKON VIŠE OD GODINU DANA

Održan važan sastanak Bajdena i Sija: Predsjednik SAD ga nazvao diktatorom

Bajden i Si gotovo su četiri sata razgovarali problemima koji remete američko-kineske odnose

Si Đinping i Džo Bajden. AP

H. J. I.

16.11.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) dogovorili su, nakon prvog sastanka u malo više od godinu dana, otvaranje direktne telefonske linije između dvojice lidera, ponovnu uspostavu kontakta između vojski dviju država i saradnju na suzbijanju proizvodnje fentanila.

Bajden i Si gotovo su četiri sata razgovarali problemima koji remete američko-kineske odnose.

Dvojica predsjednika planiraju obnoviti vojne kontakte koje je Kina prekinula u avgustu 2022. godine kada je tadašnja predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) posjetila Tajvan.

- Vraćamo se direktnoj i otvorenoj komunikaciji - rekao je Bajden, dodavši da to vrijedi i za komunikaciju između dva predsjednička ureda. 

- Dogovorili smo se da svako od nas može direktno preuzeti telefonski poziv, kako bi smo se odmah čuli - kazao je.

Bajden predsjednika Kine nazvao diktatorom

Međutim, predsjednik SAD kasnije je rekao novinarima nešto što može naljutiti kinesku stranu, a to je da nije promijenio svoje mišljenje u Si Đinpingu kao diktatoru. 

- Hoću reći, on je diktator s obzirom da se radi o čovjeku koji upravlja komunističkom zemljom - izjavio je Bajden.

Si mu je odgovorio da negativne percepcije o Komunističkoj partiji u SAD "nisu nimalo fer", prenosi jedan od američkih dužnosnika nakon sastanka.

Razgovor dvojice čelnika bio je pokušaj da se izglade odnosi dvije velesile nakon što je američki borbeni avion u februaru ove godine oborio kineski balon koji je letio preko teritorije SAD, pod sumnjom da se radi o špijunskom balonu koji je prikupljao podatke o američkim vojnim lokacijama.

Američki predsjednik naveo je koja to pitanja najviše brinu Vašington, to su ljudska prava i agresivne aktivnosti Pekinga u Južnom kineskom moru. 

- Razgovaramo, otvoreni smo jedan prema drugome kako ne bi bilo nesporazuma - rekao je Bajden.

Nakon sastanka između dvojice predsjednika, očekuje se i sastanak između američkog ministra odbrane Lojda Ostina (Lloyda Austina) i njegovog kineskog kolege, čim on bude imenovan, kazao je jedan visoki američki dužnosnik.

Bajden i Si usaglasili su se i s time da Kina zaustavi izvoz predmeta povezanih s proizvodnjom fentanila, vodećeg uzroka predoziranje drogom u SAD. 

- To će spasiti živote - poručio je Bajden koji se zahvalio Siju na predanosti glede rješavanja ovog problema.

Glavni problem u odnosima je Tajvan

Što se tiče Tajvana, otoka na kojemu vlada demokratski režim, no koji Peking svojata kao dio Narodne Republike Kine, Si traži mirno ujedinjenje s odmetnutim otokom. No, kineski je lider razgovor nastavio s uvjetima pod kojima se može upotrijebiti sila.

Bajden je, prema riječima visokog američkog dužnosnika, istaknuo potrebu za mirom i stabilnošću u Tajvanskom tjesnacu te se založio za održavanje statusa quo, dok od Kine očekuje da poštuje tajvanski izborni proces.

S druge strane, Si je zatražio od SAD da prestane slati oružje Tajvanu i da podrži "mirno ujedinjenje" Kine i Tajvana, navode kineski državni mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.