ANKARA

Fidan nakon sastanka s Konakovićem: Secesionistička retorika u BiH ne koristi nikome

Mir i stabilnost BiH važni su za sve zemlje u regiji, naveo je Fidan

Hakan Fidan. Anadolija

Anadolija

16.11.2023

Ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan izjavio je kako njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te kako secesionistička retorika i djelovanje ne koristi nikome i na štetu je svih građana Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Fidan se u četvrtak sastao u Ankari s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, nakon čega je održana konferencija za novinare.

Dobri odnosi dviju zemalja

Ministar Fidan je konstatovao dobre odnose Turske i Bosne i Hercegovine, naglašavajući kako su obje strane saglasne da postoji prostor za jačanje odnosa i saradnje. Napominjući kako je trgovinska razmjena Turske i BiH dosegla iznos od milijardu dolara, Fidan je podvukao kako taj iznos treba biti povećan na nivo koji odražava stvarni potencijal dviju zemalja.

Jedna od tema bila je i borba protiv terorističke organizacije FETO, a Fidan je naglasio kako je tokom susreta kolegi Konakoviću prenio da Turska u kontekstu borbe protiv FETO-a od Bosne i Hercegovine očekuje snažniju saradnju i konkretnije korake.

- Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu. Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine važni su za sve zemlje u regiji. Turska je među zemljama s najvećim brojem vojnika u međunarodnoj vojnoj misiji zaduženoj za očuvanje mira u BiH. Osim toga, naši ostali doprinosi u oblasti odbrane nastavit će se i u narednom periodu - rekao je Fidan, napominjući kako njegova zemlja pitanjima u Bosni i Hercegovini pristupa s iskrenim i konstruktivnim stavom iz objektivne perspektive.

Pregovori i dijalog

Fidan je naglasio kako Tursku podržava teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, te podvukao:

- Secesionistička retorika i djelovanje ne koristi nikome i na štetu je svih građana Bosne i Hercegovine.

Ministar Fidan je dodao kako pitanja u BiH trebaju rješavati domaći političari pregovorima i dijalogom, bez vanjskih intervencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.