NAKON SASTANKA SA ŠOLCOM

Erdoan u Berlinu: Ja slobodno govorim jer nemamo dug prema Izraelu, mi nismo prošli kroz holokaust

Do sada je, nažalost, ubijeno 13.000 palestinske djece, žena i staraca

Erdoan i Šolc: Traže rješenje. Anadolija

Anadolija

17.11.2023

Ako Turska i Njemačka zajedno postignu humanitarni prekid vatre u izraelskom ratu u Gazi, regija može biti spašena iz vatrenog obruča, izjavio je u petak turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) u Berlinu s kojim je kasnije planiran sastanak, Erdoan je rekao da je 13.000 Palestinaca, uključujući djecu, žene i starce, do sada ubijeno u ratu i da je gotovo cijela Gaza uništena zbog izraelskih napada na opkoljenu enklavu.

Historijski početak

Erdoan je naveo da će se na sastanku fokusirati na trgovinske, političke i vojne odnose, posebno na razvoj stanja između Rusije i Ukrajine i konačno na trenutnu situaciju između Izraela i Palestine.

- I ovdje ću govoriti jasno. Zato što se 7. oktobar opisuje kao historijski početak. O periodu nakon 7. oktobra se uopće ne govori. Do sada je, nažalost, ubijeno 13.000 palestinske djece, žena i staraca. 

Osim toga, gotovo da više nema mjesta koje se zove Gaza, sve je uništeno. Može li se Hamasovo oružje i moć uporediti sa oružjem i moći Izraela? Da li Izrael trenutno ima nuklearno oružje? Ima, ali ako pitate Izrael o ovome, oni neće reći 'postoji'. Zato što veoma dobro koriste laži - rekao je turski lider.

Podsjetio je na oštećene ili uništene bogomolje, džamije, crkve i bolnice.

Kako se puca na djecu

Naveo je da napadi na bolnice i ubijanje djece nema u Tori.

- Nema ništa od ovoga u Tori. Ne možete to učiniti. Ali, kao što se ovdje vidi, kako se puca na tu djecu? Kako ih ubijaju u bolnicama? Hoćemo li stajati vezanih ruku pred ovim? Zar nećemo podići glas protiv ovoga? 

Ako nam ruke i jezik ostanu vezani, ne možemo to objasniti historiji. Izraelsko-palestinski rat ne treba vrednovati psihologijom duga. Vidite, ja slobodno govorim. Zato što nemamo duga prema Izraelu. Da smo dužni, ne bismo mogli tako slobodno da pričamo. Ali oni koji imaju dug, ne mogu slobodno govoriti. Mi nismo prošli kroz Holokaust. Nemamo takvu situaciju. Nemamo dug prema nikome - izjavio je Erdoan.

Rekao je da će o svim tim pitanjima razgovarati tokom ovog putovanja, ali je najvažnije pitanje o kojem će govoriti kako riješiti problem.

Humanitarni prekid vatre

Prema njegovim riječima, važno je koliko će Turska i Njemačka doprinijeti humanitarnom prekidu vatre i kako će poduzeti te korake.

- Jesmo li spremni za ovo ili ne? Sedmicu dana kasnije Stajnmajer ide u Izrael. Ono što je važno je da zajedno postignemo humanitarni prekid vatre. Ako Turska i Njemačka zajednički postignu humanitarni prekid vatre u ratu u Gazi, regija može biti spašena iz vatrenog kruga. 

To se zove razmjena talaca. I mi smo za ovo. Ali kada kažete taoci, koliki je broj talaca u Izraelu u smislu broja talaca? S druge strane, koliki je broj talaca koje drži Hamas ili Palestina? Kada pogledamo ovo, Izrael ima mnogo više talaca u svojim rukama. Taoci i zarobljenici godinama su u rukama Izraela. Moramo da vidimo i ovo. Bilo bi nepravedno ako to ne vidimo - rekao je Erdoan u Berlinu.

Naveo je da će tokom susreta s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom na sasvim drugačiji način razgovarati o dešavanjima u Gazi.

- Kao Turska, od početka događaja izjavljivali smo da ne odobravamo napade na civile. Naš prioritet je da osiguramo prekid vatre i nesmetan protok humanitarne pomoći. Naravno, želja nam je da što više pacijenata, povrijeđenih ili oboljelih od raka, dovedemo u našu zemlju i liječimo ih. 

Međutim, ono što se dogodilo nam je još jednom pokazalo da je rješenje o dvije države zasnovano na granicama iz 1967. godine sada neizbježno. Kao Turska, naš cilj je uspostaviti klimu u kojoj Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih u miru i gdje prevladavaju mir i povjerenje. Moramo to postići. Mislim da bi svi trebali preuzeti odgovornost da osiguraju pravedan i trajan mir na Bliskom istoku - poručio je Erdoan.

Turska pred vratima EU

Poručio je da je u zajedničkom interesu i Turske i Njemačke da se njihova saradnja u sektoru odbrane odvija nesmetano.

Naveo je da Turska nije pravila razliku između Evrope i Afrike u svom radu na Sporazumu o crnomorskom žitnom koridoru.

- Oko 40 posto onoga što je došlo iz Crnomorskog žitnog koridora otišlo je u Evropu, 14 posto je otišlo u Afriku, 14 posto je stiglo kod nas. Postoje koraci koje treba da preduzmemo, postoje stvari koje treba da uradimo. Mi radimo ovo. Trenutno Rusija planira da pošalje žito u četiri ili pet zemalja kroz takav koridor i napravit će sledeći korak - pojasnio je Erdoan.

Ukazao je i na potrebu da dvije zemlje bliže sarađuju kada je u pitanju borba protiv terorizma. Dotakao se i članstva Turske u Evropsku uniju.

- Kao što znate, ranije sam izjavio da iskreno želimo da ovaj proces ponovo dobije zamah. Dugo smo imali opravdana očekivanja o pitanjima kao što su ažuriranje Carinske unije i liberalizacija viznog režima. 

Turska je čekala pred vratima Evropske unije 52 godine. Danas ćemo razgovarati o olakšavanju viznog procesa dok se ne postigne vizna liberalizacija - dodao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.