POJAS GAZE

WHO: Posjetili smo bolnicu Al Shifa, to je zona smrti

U Al Shifi je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 bebe u kritičnom stanju

Al Shifa. AP

H. J. I.

19.11.2023

Humanitarni tim za procjenu posjetio je bolnicu Al Shifa u sjevernoj Gazi i vidio znakove granatiranja i pucnjave u onome što je opisano kao zona smrti, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Tim pod vodstvom WHO-a, koji je uključivao stručnjake za javno zdravstvo, logističare i sigurnosno osoblje iz raznih odjela UN-a, mogao je jučer provesti samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga, stoji u saopćenju WHO-a.

Tim je opisao bolnicu kao "zonu smrti" i rekao da je situacija "očajna", s tim da bolnica u osnovi ne funkcionira kao medicinska ustanova zbog nedostatka čiste vode, goriva, lijekova i drugih potrepština. 

- Znaci granatiranja i pucnjave bili su očiti. Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi - saopćio je WHO.

U bolnici je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent

Hodnici i bolnički krug bili su puni medicinskog i krutog otpada, a pacijenti i zdravstveno osoblje izrazili su strah za svoje zdravlje i sigurnost, navodi se. U Al Shifi je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 bebe u kritičnom stanju, izvijestio je WHO.

- Svjetska zdravstvena organizacija i partneri hitno razvijaju planove za hitnu evakuaciju preostalih pacijenata, osoblja i njihovih porodica, rečeno je.

- Tokom sljedeća 24 do 72 sata, čekajući garanciju sigurnog prolaza od strana u sukobu, dogovaraju se dodatne misije za hitan transport pacijenata u druge bolnice na jugu Gaze.

Izraelska vojska nije odmah komentirala izjavu WHO-a ili posjetu.

Izrael: Našli smo dokaze o postojanju baze Hamasa

Preostalih 2.500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al Shife otišlo je nakon što su izraelske odbrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju, saopćio je WHO. Izraelske snage zauzele su Al Shifu u svojoj ofanzivi na sjeveru Gaze prošle sedmice, rekavši da bolnica skriva Hamasov podzemni zapovjedni centar.

Vojska je ustvrdila da je pronašla dokaze o postojanju baze Hamasa pod zemljom. Osoblje Al Shife kaže da Izrael nije dokazao ništa takvo. Posjeta je bila usklađena s izraelskom vojskom kako bi se smanjili rizici, ali se dogodio u zoni aktivnog sukoba, s teškim borbama u blizini bolnice, dodao je WHO.

WHO je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.